Notícia

Batera prepara una nova manifestació per l'autonomia del País Basc del Nord

L'entitat crida a marxar contra el "menyspreu" i la "discriminació" de l'Estat francès contra el poble basc · La manifestació, el dia 30, reclamarà la cooficialitat del basc i la creació d'un "pol universitari fort"

El col·lectiu basc Batera està cridant a una nova mobilització per l'autonomia del País Basc del Nord, per un "pol universitari fort", per la cooficialitat del basc i per una cambra d'agricultura pròpia. La marxa tindrà lloc el 30 de novembre a Maule (Mauléon, en francès) i arriba cinc mesos després que diversos milers de bascos es manifestessin a favor d'una col·lectivitat territorial pròpia per al País Basc del Nord, dins de la República Francesa.

L'entitat basca entén que, des de llavors, no hi ha hagut cap pas endavant en aquesta reivindicació. Davant d'aquest "menyspreu" i "discriminació", Batera argumenta que "allò que és possible" en d'altres indrets de França també ho ha de ser al País Basc. L'entitat considera que Iparralde necessita un "reconeixement institucional", i aquest seria factible mitjançant la creació d'una col·lectivitat territorial.

Actualment, el País Basc del Nord forma, juntament amb el Bearn occità, el departament dels Pirineus Atlàntics. Aquest és un dels cinc departaments de la regió d'Aquitània.

La reivindicació no és només compartida pels partits i entitats pertanyents al moviment nacional basc, sinó també per alguns dirigents locals dels principals partits francesos, per diverses coordinacions de càrrecs electes i per la Cambra de Comerç i Indústria.