Notícia

El Brasil envia l'exèrcit per a posar fi a la "intrusió" de colons i explotadors a les terres dels indis awá

El govern federal dóna 40 dies als residents no indígenes perquè se'n vagin de la reserva · Les terres dels awá estan sent explotades il·legalment per ramaders i llenyataires · Survival Internacional celebra que la mesura protegeixi la "tribu més amenaçada de la Terra"

El govern federal del Brasil ha decidit enviar l'exèrcit a la Terra Indígena Awá-Guajá per tal de posar punt final a la "intrusió" (ocupació i explotació il·legals) de les terres d'aquest poble autòcton de l'Amazones. Segons ha explicat l'executiu brasiler, l'exèrcit s'ha començat a desplegar a la regió (situada a l'estat de Maranhão) per tal de donar suport als funcionaris que, durant 40 dies, notificaran a tots els residents no indígenes que han d'abandonar la zona. Passat aquest termini, es procedirà a desallotjar aquelles persones no índies que no hagin volgut anar-se'n i es destruiran les seves construccions.

La notícia ha estat celebrada per Survival International, una entitat a favor dels drets dels pobles indígenes que reclamava des de feia anys la protecció del poble awá-guajá. L'entitat qualifica aquest poble com "la tribu més amenaçada de la Terra": es calcula que el grup està format per entre 430 i 450 persones, de les quals entre 70 i 90 no han estat contactades pel món exterior. Survival diu que les terres dels awá-guajá estan envoltades -i parcialment ocupades- per llenyataires i ramaders, que posen en perill la supervivència mateixa del grup indígena.

La Terra Indígena Awá-Guajá va ser demarcada el 1992, però no va ser fins l'any passat que el govern brasiler no va començar a prendre mesures sobre el terreny. Al juny, va enviar l'exèrcit en una primera operació al voltant de la reserva per tal d'aturar el desboscament i per a destruir algunes serradores. Ara, el govern vol atacar la "intrusió" dins mateix de l'àrea indígena. I és que, segons dades de l'agència pública brasilera FUNAI, més del 30% de la reserva ha estat desboscada pels colons i per les empreses ramaderes i fusteres. Els indígenes s'han refugiat a les zones selvàtiques restants, que constitueixen el seu entorn secular.

(Imatge: nens awá / fotografia d'Heloisa d'Arcanchy/Funai.)

Més informació: