Notícia

Criden a una gran mobilització a favor de la reunificació de Bretanya

Els grups bretonistes volen aprofitar la porta oberta per Hollande sobre la reorganització del mapa regional · El Loira Atlàntic, històricament bretó, forma part de la regió del País del Loira

Els grups Bretanya Reunida i 44=Breizh han convocat una mobilització per a pressionar el govern francès a favor de la reunificació de Bretanya. Sota el lema "Ni statu quo, ni Gran Oest", els dos col·lectius consideren que cal aprofitar l'ocasió perquè la reunificació del país "no es torni a tancar ni a ignorar per enèsima vegada". La manifestació es farà a Nantes (capital històrica de Bretanya, però actualment inclosa dins de la regió del País del Loira) el 19 d'abril.

La convocatòria arriba després que el president de França, François Hollande, hagi recuperat un projecte del seu predecessor al càrrec, Nicolas Sarkozy, per a reorganitzar el mapa regional. Hollande defensa reduir el nombre de regions oficials a una quinzena, i això podria afectar Bretanya. Per un costat, podria obrir la porta a la reunificació: és a dir, que el departament de Nantes, el Loira Atlàntic, entrés a formar part de Bretanya amb els altres quatre departaments que ja hi són. Però per l'altra també podria passar que la reducció de regions es fes simplement mitjançant la fusió de les actuals regions de Bretanya, País del Loira i Poitou-Charentes, cosa que donaria naixement a una regió del Gran Oest.

El moviment bretó s'oposa tant a la situació actual com a la desaparició de Bretanya dins d'un conglomerat més gran, com seria el del Gran Oest. Fins avui, els límits d'aquest Gran Oest són usats com a circumscripció electoral per a les eleccions europees.

El 2008, al voltant de 10.000 persones -segons l'organització- es van manifestar a Nantes reclamant la reunificació de Bretanya. En els anys posteriors s'han fet d'altres concentracions amb el mateix objectiu.