Notícia

Rússia suggereix a Ucraïna que es converteixi en una federació neutral amb el rus com a llengua cooficial

Moscou proposa que el nou estatus del país sigui garantit per Rússia, la UE i els EUA · Les potències occidentals rebutgen el referèndum i l'annexió de Crimea · Pels EUA, la sortida al conflicte passa per la retirada russa de Crimea · Kíev diu que Ucraïna està "preparada per a defensar el seu territori"

Quan l'annexió de Crimea sembla qüestió de dies, el ministeri d'Afers Estrangers de Rússia ha suggerit que les principals potències occidentals, la mateixa Rússia i Ucraïna s'asseguin en una taula de negociacions per a posar punt final a la crisi actual. La sortida proposada per Rússia passa per la conversió d'Ucraïna en un estat federal que es declari "neutral militarment i política" i on el rus sigui reconegut com a "segona llengua oficial", al costat de l'ucraïnès.

El ministeri d'Afers Estrangers, que ha fet pública la proposta a través del seu lloc web, ha precisat que les províncies ucraïneses haurien de tenir competències legislatives i executives "àmplies" en matèria econòmica, lingüística i financera. El país s'hauria de regir per una nova Constitució federal que haurien de pactar els representants de totes les regions d'Ucraïna. En aquesta reunió, diu el govern rus, ja no hi haurien de ser els representants de Crimea: Moscou considera que ahir els ciutadans de la península van expressar la seva "lliure voluntat".

Pel que fa a la seva inserció geopolítica, Rússia proposa que Ucraïna esdevingui un estat neutral. Aquest estatus, juntament amb "la sobirania i la integritat territorial" del país, estarien garantits per la mateixa Rússia, la Unió Europea i els Estats Units, a través d'una resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

El document del ministeri rus no aclareix què passarà si les potències occidentals no accepten aquests termes. El govern rus insisteix que té dret a protegir les minories ètniques russes allà on visquin. A Ucraïna, aquestes minories, fora de Crimea, estan concentrades sobretot al sud i a l'est del país, i específicament a la conca del Donbass, a l'extrem oriental.

La UE i els EUA, contra el referèndum i l'annexió

La proposta russa queda molt lluny de l'enfocament fet per la Unió Europea i els Estats Units. Ambdós consideren que el referèndum d'ahir va ser il·legal i que, per tant, l'annexió de Crimea a la Federació Russa també ho és. El president nord-americà, Barack Obama, ha dit que encara hi ha possibilitats per a "resoldre la situació diplomàticament". Però segons ell, això passa perquè Rússia "retiri les seves forces a Crimea a les seves bases" i perquè iniciï un diàleg amb Kíev, "que ha indicat la seva obertura a cercar una reforma constitucional" i un avançament electoral aquesta primavera.

Però Rússia no ho veu així, especialment perquè considera que ella no és la causant de la situació i perquè manté que han estat els crimeans, tot sols, qui han decidit abandonar Ucraïna. Sobre el terreny, són les forces russes qui controlen tota la península. El procediment per a l'ingrés de Crimea a Rússia podria quedar enllestit en el termini de dues setmanes, segons han dit les autoritats crimeanes, que a partir d'avui entenen que la península és un estat independent.

Mentrestant, el govern ucraïnès insisteix que Crimea forma part d'Ucraïna i que el país "està preparat per a defensar el seu territori". La realitat, no obstant això, és que la capacitat militar russa és enormement superior a la ucraïnesa.

(Fotografia: el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov / imatge: Congrés del Perú.)