Notícia

El Regne Unit reconeix el poble còrnic com a minoria nacional

Gal·lesos, escocesos i irlandesos gaudeixen del mateix estatus · El reconeixement compromet Londres a treballar per a "mantenir i desenvolupar" la cultura i identitat còrniques · El Mebyon Kernow, que fa campanya per a l'autonomia de Cornualla, diu que és una "notícia fantàstica"

En una decisió històrica, el govern britànic va anunciar ahir que el poble còrnic serà reconegut oficialment com a minoria nacional del Regne Unit, igual com ho són els pobles gal·lès, escocès i irlandès. La decisió és fonamental per als defensors de la identitat pròpia de Cornualla, perquè a partir d'ara als còrnics se'ls reconeix oficialment l'estatus de grup nacional diferenciat dels anglesos. Un fet important perquè, precisament, els còrnics són l'únic grup de cultura cèltica que no disposa de la seva pròpia assemblea autònoma al Regne Unit.

El reconeixement es farà dins de la Convenció Marc per a la Protecció de les Minories Nacionals del Consell d'Europa. Els estats que la signen es comprometen a "promoure les condicions necessàries" perquè "les persones pertanyents a minories nacionals" puguin "mantenir i desenvolupar la seva cultura i preservar els elements essencials de la seva identitat, és a dir la seva religió, llengua, tradicions i patrimoni cultural".

El principal partit del nacionalisme còrnic, Mebyon Kernow (MK), ha qualificat la decisió de "notícia fantàstica". El seu líder, Dick Cole, ha recordat que hi ha hagut gent fent campanya per a obtenir aquest reconeixement durant els darrers quinze anys.

Paral·lelament, MK està duent a terme una campanya per a l'autonomia de Cornualla dins del Regne Unit. El partit recull signatures des de fa mesos per a la creació d'una Assemblea Còrnica que tingui competències legislatives en diverses matèries internes, incloent-hi educació, sanitat, habitatge, cultura, llengua, agricultura i pesca.

Al cens de 2011, el 14% dels habitants de Cornualla van declarar que la seva identitat nacional era la còrnica. El 70% van dir que la seva nació era l'anglesa i el 24%, que nacionalment es consideraven britànics. Era permès de declarar més d'una identitat nacional, per la qual cosa la suma dóna més de 100.

(Imatge: infants vestits amb banderes de Cornualla.)