Notícia

S'agreugen els atacs contra els representants del poble tàtar a Crimea

Rússia clausura la seu del consell executiu tàtar · El líder tàtar a l'exili demana a les Nacions Unides que enviïn una missió a Crimea que verifiqui la situació dels pobles autòctons · Diversos representants de pobles indígenes denuncien impediments i traves per a assistir a la Conferència de Pobles Indígenes de l'ONU

El líder a l'exili del Mejlis (consell executiu) dels tàtars de Crimea, Refat Txubàrov, ha demanat a les Nacions Unides que que enviïn una missió a la península annexionada per Rússia per a comprovar la situació dels pobles indígenes. Txubàrov ho ha dit durant la Conferència dels Pobles Indígenes que té lloc aquests dies a la seu de les Nacions Unides, a Nova York. Les paraules del líder tàtar arriben després de dues setmanes en què els representants polítics dels tàtars han vist incrementada la pressió de les autoritats russes.

La mostra més evident d'això -des de l'annexió de Crimea per part de Rússia el març passat- és l'assalt contra la seu del Mejlis a Crimea de la setmana passada. Segons recull Today's Zaman, policies i soldats russos van entrar a l'edifici el dia 16 i el van escorcollar durant 12 hores. Després, les autoritats judicials russes van notificar al Mejlis que l'edifici quedava clausurat. Fonts del Mejlis citades pel Moscow Timesapunten que tots els béns del consell tàtar han quedat congelats.

Després d'aquests incidents, el primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov, ha dit que el Mejlis, des d'un punt de vista legal, "no existeix" perquè mai ha estat registrat "adequadament" sota la llei russa. Aksiónov ha advertit que s'expulsarà de Crimea aquells que trenquin l'harmonia interètnica. Aquesta és l'acusació habitual que les autoritats russes fan contra els representants tàtars que rebutgen l'annexió de la península.

El Mejlis era una organització legal sota la llei d'Ucraïna des de 1991. Actuava com a representant del poble tàtar de Crimea davant de les autoritats crimeanes i ucraïneses.

Confisquen els passaports a dos representants tàtars

D'altra banda, dos representants tàtars han denunciat que les autoritats russes han impedit la seva participació a la Conferència dels Pobles Indígenes de Nova York. Segons recull RFE/RL, a Nadir Bekirov i a Gayana Yuksel els van confiscar els seus passaports, amb la qual cosa els van impedir de sortir de Crimea cap a Kíev i volar als Estats Units.

Els representants crimeans no han estat els únics a denunciar aquestes pràctiques. La representant dels samis de la península de Kola (Rússia), Valentina Sovkina, assegura que la policia russa la va aturar diverses vegades en el seu camí cap a Noruega, d'on havia d'agafar un avió cap a Nova York, també per a participar a la Conferència dels Pobles Indígenes. Sovkina va perdre l'avió, però va poder embarcar en un altre i ha pogut participar a la trobada de Nova York.

Traves similars han estat denunciades per part de representants d'altres pobles indígenes del nord de Rússia.

(Imatge: la seu del Mejlis / fotografia de UNPO.)