Notícia

L'SNP intenta aconseguir la 'devo max' a la comissió sobre les noves competències d'Escòcia

Els independentistes presenten una proposta que atorgaria plena autonomia interna a Escòcia · Els partits unionistes defensen que Londres mantingui un nucli fort de competències · Milers de persones es concentren a Glasgow a favor de la independència

S'albiren setmanes de negociacions intenses a Escòcia en el marc de la Comissió Smith, formada just després del "no" a la independència del passat 18 de setembre. De la comissió han de sortir recomanacions sobre l'ampliació de l'autonomia d'Escòcia, particularment en els àmbits de la fiscalitat, la despesa pública i l'estat del benestar. El 30 de novembre, la comissió ha de tenir enllestida una proposta. El primer ministre britànic, David Cameron, vol que l'esborrany de llei subsegüent estigui preparat el proper mes de gener.

La comissió està encapçalada per Lord Smith of Kelvin i cadascun dels cinc partits amb representació al Parlament escocès hi envia dos delegats: Partit Nacional Escocès (SNP), Partit Laborista, Partit Conservador, Partit Liberaldemòcrata i Partit Verd. Cadascun dels partits va presentar la seva pròpia proposta divendres passat.

La proposta de l'SNP (que l'ha presentada com a govern escocès) és que de la comissió en surti una proposta que s'acosti com més millor a la devo max. En el document presentat davant la Comissió Smith, el partit independentista demana que Escòcia gestioni tots els impostos i tota la despesa interior. Amb aquest marc, les institucions escoceses assumirien totes les competències relatives a l'estat del benestar, autogovern intern i polítiques de treball. L'SNP també demana que la llei reconegui el dret dels escocesos a decidir lliurement el seu futur. Westminster només mantindria les competències d'afers estrangers, moneda, defensa, ciutadania i monarquia. Les propostes del Partit Verd van en una línia similar, tot i que posen més l'accent en aspectes lligats a l'aprofundiment democràtic, la descentralització interna i l'ecologia.

Segons una enquesta de Panelbase encarregada per l'SNP, dos de cada tres escocesos donen suport a la devo max. El 71% volen que Escòcia gestioni tots els seus impostos i el 75%, l'estat del benestar.

Els altres tres partits han presentat propostes força més modestes. Les tres formacions unionistes estan d'acord que cal transferir més impostos i competències a Escòcia, però la llista de matèries reservades per a Londres es més llarga. Conservadors, laboristes i liberaldemòcrates s'oposen a transferir el sistema de pensions i les competències sobre mitjans de comunicació, i també rebutgen dividir el cos de funcionaris.

Milers de persones a la concentració a favor de la independència

Mentrestant, milers de persones es van concentrar ahir al centre de Glasgow, convocades per Tommy Sheridan, colíder del partit independentista Solidaritat. Sheridan va explicar que el motiu de la manifestació era "mantenir l'impuls" del moviment independentista escocès i pressionar els polítics britànics. El líder de Solidaritat va augurar que hi haurà un nou referèndum "el 2020, si no abans".