Notícia

Mas anuncia una consulta alternativa el 9-N i preveu convertir les eleccions en un referèndum de facto

El govern català admet que la votació del 9-N no es podrà fer tal com s'havia previst a causa del blocatge espanyol, però organitzarà una altra votació el mateix dia i amb la mateixa pregunta · Després del 9-N, Mas proposa una llista independentista unificada: "Si treu la majoria absoluta, el referèndum s'ha guanyat" · No és clar que ERC accepti participar d'una candidatura conjunta amb CDC

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha dit aquest matí que la "consulta definitiva" sobre el futur del país només arribarà si les properes eleccions autonòmiques es converteixen en un referèndum de facto. Mas ho ha explicat després d'admetre que no es podrà fer la consulta del 9 de novembre tal com estava prevista originalment, sinó d'una manera alternativa.

Mas va signar el 27 de setembre un decret convocant una consulta sobre la independència. Però el decret i la llei sobre la qual se sustenta van ser impugnades per part del govern espanyol. En conseqüència, el Tribunal Constitucional va suspendre les dues normes.

Davant d'aquesta realitat, Mas ha anunciat avui que el govern català organitzarà igualment un vot sobre la independència el 9 de novembre, però que ho farà usant les seves competències sobre "participació ciutadana".

Tot i així, el govern espanyol ha dit també avui que aquesta consulta alternativa també podria ser impugnada, donat que les preguntes seran les mateixes: versaran sobre la independència respecte d'Espanya.

Malgrat que la consulta alternativa es faci, la força i la significació de la mateixa sembla haver-se aigualit. El mateix Mas ha admès que el vot del 9 de novembre ara només serà una "consulta anticipada", esperant la celebració de les eleccions plebiscitàries.

"Si treuen majoria absoluta, el referèndum s'ha guanyat"

Donant més detalls sobre les plebiscitàries, Mas ha dit que els partits independentistes s'haurien d'unir sota "una candidatura conjunta i un programa conjunt". Si aquesta llista obté "majoria absoluta, el referèndum s'ha guanyat. És l'instrument final per a fer la consulta definitiva", ha argumentat el president català.

Els partits que explícitament defensen el "sí" a la independència són CDC, ERC i la CUP. Les paraules de Mas poden ser interpretades com una forma de pressionar el president d'ERC, Oriol Junqueras, perquè accepti una coalició amb CDC que cercaria la majoria absoluta al Parlament que seria interpretada com un mandat per a conduir Catalunya a la independència.

Però no és pas clar que ERC accepti un acord així: el partit de Junqueras s'hi ha mostrat refractari, fins ara. D'una banda, les enquestes diuen que ERC guanyarà les eleccions al Parlament -cosa que no passa des de la Segona República-, per la qual cosa els republicans s'estimen més anar en llistes diferents, però amb un o diversos punts programàtics comuns. De l'altra, no se sap quin seria el compromís postelectoral d'una coalició CDC-ERC. ERC diu que vol proclamar la independència unilateralment, mentre que CDC s'inclina per una negociació amb Espanya.

Per la seva banda, el diputat de la CUP David Fernàndez ha insistit avui que no acceptaran una coalició amb CDC mai de la vida.

Rajoy diu que la suspensió de la consulta és una "notícia excel·lent"

Mentre, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que l'anunci de la cancel·lació del 9-N és una "notícia excel·lent", explica El País. Ho ha dit abans de saber que Mas preveu fer la consulta igualment sota una legislació alternativa.

Rajoy ha tornat a oferir "diàleg" al govern català, però igualment ha tornat a evitar de concretar cap mena de proposta sobre un nou encaix de Catalunya dins d'Espanya.