Notícia

El Senat francès obre la porta a no fusionar Alsàcia amb cap regió veïna

La Comissió de Lleis de la cambra alta aprova dues esmenes per evitar la fusió d'Alsàcia amb una macroregió de l'Est amb Xampanya-Ardenes i Lorena · Suavitzades les condicions perquè un departament pugui canviar de regió · La proposició de llei ha de ser debatuda pel ple del Senat i tornar a l'Assemblea Nacional

Alsàcia i el Llenguadoc-Rosselló recuperen la seva individualitat al mapa territorial francès. La Comissió de Lleis del Senat francès va aprovar ahir tres esmenes al projecte de llei sobre la delimitació de les regions que l'Assemblea Nacional havia aprovat en primera lectura abans de l'estiu. Dues de les esmenes "dissocien Alsàcia del conjunt Lorena-Xampanya-Ardenes", mentre que l'altra evita que el Llenguadoc-Rosselló (amb capital a Montpeller) es fusioni amb el Migdia-Pirineus (Tolosa de Llenguadoc).

Les esmenes sobre Alsàcia, proposades per un grup de senadors alsacians, basen la seva argumentació "en la lògica mantinguda des de fa anys, consistent a crear una col·lectivitat territorial única a Alsàcia" que fusioni el Consell Regional amb els dos consells generals. Una proposta, diuen els senadors, que té el suport del 96% dels consellers alsacians i que no es podria dur a terme si es creés la macroregió de l'Est. Els representants polítics també recorden que entre 12.000 a 15.000 alsacians s'han manifestat a Estrasburg, "en la manifestació més important dels darrers 50 anys", per a rebutjar la fusió.

Segons el president alsacià, Philippe Richert (UMP, centredreta), mantenir Alsàcia com a regió a banda va en la línia d'una "descentralització més coherent i més eficaç".

El projecte de la col·lectivitat territorial única es va sotmetre a votació a Alsàcia l'abril de 2013. El departament del Baix Rin el va aprovar, però el de l'Alt Rin el va rebutjar. Els defensors de la proposta -que també hauria de servir perquè París transferís noves competències a Alsàcia- creuen que, en una nova votació, el projecte podria ser aprovat.

Canvi de regió d'un departament: les condicions se suavitzen

Un altre aspecte important de les esmenes aprovades per la Comissió de Lleis del Senat es refereix al procediment perquè un departament pugui sortir d'una regió i unir-se a una altra de limítrof. Aquest punt és especialment important en el cas del Loira Atlàntic, un departament històricament bretó on existeix un moviment social i polític molt destacat que vol reunificar-lo amb Bretanya -actualment el departament forma part de la regió del País del Loira, segons diuen els sondejos contra l'opinió dels seus habitants.

D'acord amb l'esmena aprovada, l'assemblea departamental i l'assemblea de la regió de destí poden demanar el canvi amb una majoria de tres cinquenes parts dels vots. L'assemblea de la regió d'origen només es pot oposar al canvi si també aconsegueix reunir una majoria de tres cinquenes parts dels seus membres.

Totes aquestes modificacions depenen del vot favorable del plenari del Senat -que es reuneix la setmana vinent- i de la seva aprovació final a l'Assemblea Nacional. Els diputats, allà, encara podrien tornar a modificar el projecte de llei.

Més informació: