Notícia

El nou govern de Sri Lanka reobre la porta a l'autonomia tàmil

L'executiu es mostra disposat a transferir competències, en el marc d'una Sri Lanka unitària · El principal partit tàmil vol un acord federal amb sobirania compartida · El govern promet que retornarà bona part de les terres tàmils en mans dels militars

Les eleccions de Sri Lanka del mes passat han obert una nova oportunitat per a un acord entre el govern i el principal partit tàmil que condueixi a un règim d'autonomia per al nord i l'est de l'illa, les zones on els tàmils són majoria. Diverses senyals apunten en aquesta direcció, la més significativa de les quals la promesa del nou primer ministre, Ranil Wickremesinghe, d'implementar una esmena constitucional que atorgui un autogovern limitat als tàmils.

El fins al mes passat president de Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, va perdre les eleccions presidencials davant del candidat opositor, Maithripala Sirisena, que va rebre un suport massiu de les regions de majoria tàmil. El principal partit tàmil, l'Aliança Nacional Tàmil (ANT), havia demanat el vot per a Sirisena. I poc després de les eleccions, li va recorda que ara esperava una política més favorable envers els tàmils, que formen el 15% de la població de l'illa.

En un primer gest envers la comunitat tàmil, Sirisena ha substituït l'antic governador militar de la província del Nord per un de civil. La decisió pot ser un primer pas per a la desmilitarització de la zona, sis anys després que acabés la guerra entre l'exèrcit de Sri Lanka i la milícia independentista dels Tigres Tàmils. Des de llavors, bona part de les terres tàmils del nord i de l'est han romàs en mans dels militars. La setmana passada, el govern de Sri Lanka va prometre que la majoria d'aquestes terres seran retornades als seus propietaris, i que centenars de tàmils detinguts seran posats en llibertat.

Federalisme o autonomia sota un sistema unitari

En un altre anunci de gran abast, el govern també s'ha compromès a transferir competències a les províncies de majoria tàmil. Això sí, ha dit que ho farà en el marc de "l'estat unitari", tal com el reconeix la Constitució de Sri Lanka.

No és el primer cop que el govern de Sri Lanka ha promès l'autonomia als tàmils. El mateix Rajapaksa hi havia apuntat fa anys, però després se'n va desdir.

L'ANT està d'acord que la qüestió tàmil es resolgui en el si d'una Sri Lanka unida, però no pas que sigui sota el principi d'un estat unitari. El partit tàmil reclama que Sri Lanka adopti una estructura federal amb sobirania compartida. També demana que les dues províncies on es concentra la població tàmil -la del Nord i la de l'Est- s'uneixin.

(Imatge: Maithripala Sirisena / fotografia: Sudath Silva.)