Notícia

Protesta a Escòcia contra les armes nuclears de la marina britànica

Activistes de la campanya Scrap Trident bloquen l'accés a la base militar de Faslane · L'SNP promet votar en contra d'atorgar nous fons per a mantenir el programa militar nuclear al Regne Unit, que laboristes i conservadors volen mantenir

Més de 200 activistes van blocar ahir els accessos a la base que la marina britànica té a Faslane, a l'estuari del Clyde, en el marc de la campanya Scrap Trident, que reclama una Escòcia sense armes nuclears. La base allotja el programa Trident, que s'ocupa de l'armament nuclear de què disposa actualment l'exèrcit britànic. El moviment ecologista i pacifista escocès fa dècades que rebutja la presència de Trident -i del seu predecessor, Polaris-, una petició que compta amb el suport dels partits independentistes.

La policia va detenir 36 activistes. El diputat del Partit Verd Escocès Patrick Harvie va participar a la protesta, en la qual va proposar que els treballadors de la base siguin reciclats per a defensar "els estratègicament importants mars del nord". Sense armes nuclears, s'entén.

El blocatge de Faslane arriba nou després d'una manifestació a Glasgow, també convocada per Scrap Trident, durant la qual la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va reiterar que els diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) que siguin escollits al Parlament britànic "mai no donaran suport al Trident".

Com a màxim el març de 2016, els diputats britànics hauran de votar si atorguen els fons per a construir els submarins nuclears que hauran de substituir els actuals, anomenats Vanguard. I l'SNP ha dit que, si depèn dels seus vots, aquests fons no hi seran mai. La setmana passada, Sturgeon advertia que si els laboristes mantenen la seva idea de tirar endavant el programa nuclear de la marina, no hi haurà un pacte de legislatura amb el partit d'Ed Miliband. Però laboristes i conservadors són tots dos partidaris de no renunciar al programa nuclear, de forma que l'SNP no podrà evitar una majoria àmplia a Westminster a favor de Trident.

(Imatge: un submarí Vanguard a les aigües del Clyde / imatge de John ED76.)