Notícia

Roine-Alps i la Vall d'Aosta iniciaran una política transfronterera a favor del francoprovençal

Els dos governs signen la Carta de Cooperació de la Llengua Francoprovençal · L'ensenyament, els mitjans de comunicació i la transmissió, àrees centrals de la futura acció política · L'idioma es troba greument amenaçat, segons la UNESCO

Els governs de Roine-Alps i Vall d'Aosta s'han compromès a dur a terme una acció comuna i coordinada a favor de l'idioma francoprovençal, un dels més amenaçats d'Europa occidental. Els dos executius van signar el 28 de maig la Carta de Cooperació Interregional i Transfronterera de Desenvolupament de la Llengua Francoprovençal. El document té per objectiu "definir una política lingüística associada a fi de salvaguardar, fer conèixer i fer viure el francoprovençal".

Segons el govern de Roine-Alps, aquesta política lingüística haurà d'intervenir en àrees com l'ensenyament, la transmissió familiar, la visibilitat pública de la llengua, els mitjans de comunicació, les eines per a l'aprenentatge de l'idioma o el seu ús als espectacles culturals.

El francoprovençal, també conegut amb el nom d'arpità, és parlat en tres estats: França, Itàlia i Suïssa. No existeixen dades censals que permetin de saber amb exactitud el nombre de parlants de l'idioma. La UNESCO calcula uns 100.000 parlants, mentre que Ethnologue donava la xifra de 137.000 parlants el 2007: 70.000 a Itàlia (Vall d'Aosta i valls veïnes del Piemont), 60.000 a França (sobretot a la Savoia) i 7.000 a Suïssa (sobretot als cantons de Friburg i Valais).

D'acord amb la UNESCO, l'idioma es troba "greument amenaçat a França i Suïssa", i "potser també a Itàlia".

El govern de Roine-Alpes diu que la Carta de la Llengua Francoprovençal resta oberta a la suma d'altres institucions, i concretament apunta que n'hi ha diverses que s'hi han mostrat interessades. Entre elles, els dos cantons suïssos esmentats més el de Neuchâtel, on el francoprovençal també havia estat parlat històricament.

(Imatge: rètol bilingüe francès-francoprovençal a la Savoia / fotografia: Nendard.)