Notícia

El Govern d'Ankara dissol el districte de Sur, al Kurdistan turc, per utilitzar la llengua kurda

A mesura que s'acosten les eleccions al Govern de Turquia, incrementa la pressió sobre la població i les institucions kurdes del país. L'última acció d'Ankara ha estat la destitució de l'alcalde del districte de Sur, Abdul·là Demirbas, i la clausura del seu consistori.

Sur és un dels districtes de la ciutat ⁤Amed (Diyarbakir, en turc), situada al sud-est del país, a cent quilòmetres de la frontera amb Síria. En aquest cas, el Ministeri de l'Interior turc ha justificat l'acció denunciant que el districte oferia serveis municipals multilingües a la població local i als turistes. Demirbas, per la seva banda, ha assegurat que el tancament és una decisió polític⁡.

Entre els serveis que el districte de Demirbas ha impulsat hi ha publicacions infantils bilingües (en turc i kurd), guies turístiques en sis idiomes diferents, un vídeo promocional de la ciutat titulat “Una porta als pobles”, en turc, kurd i anglès, i la traducció a la llengua kurda del programari lliure Linux Ubuntu. Segons fonts oficials, un 72% dels habitants del districte de Sur parlen kurd habitualment, mentre que un 24% parla turc i un 3% parla assiri.

Davant d'aquest nou excés del Govern de Turquia, 54 alcaldes del Partit de la Societat Democràtica, hegemònic a la regió, han signat un manifest de suport al seu col·lega en el qual qualifiquen aquesta decisió de “violació dels drets humans” i “exemple d'una discriminació profundament ofensiva”. En aquest manifest insten Ankara a reconèixer el kurd i donar-li suport com un tresor i una llengua de Turquia.

 

Un alcalde pro-Kurd
L'alcalde víctima de la mesura, Abdul·là Demirbas, s'ha caracteritzat sempre per dur a terme polítiques agosarades pel que fa al reconeixement de la diversitat lingüística a Turquia, i especialment per defensar el dret dels kurds de poder utilitzar la seva llengua amb normalitat. Això li ha causat diversos problemes: ha estat objecte de múltiples investigacions governamentals i ha estat acusat, sense proves, de fer propaganda del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), avui il·legalitzat i considerat una organització terrorista pel Govern d'Ankara.

El passat mes de novembre, membres del CIEMEN van poder comprovar en un viatge al Kurdistan com les tímides reformes del Govern turc orientades a incrementar el reconeixement de la diversitat nacional i lingüística de Turquia són totalment insuficients, ja que es continua perseguint i reprimint sistemàticament qualsevol intent de normalitzar la situació dels kurds, especialment pel que fa als drets lingüístics.