Notícia

Kosovo ja és un Estat independent

La majoria albanesa celebra pacíficament la creació d’una república “democràtica, secular i multiètnica”, mentre que Sèrbia reitera que no reconeixerà el nou Estat.

El Parlament kosovar va aprovar finalment ahir la declaració d'independència de la república de Kosovo. D'aquesta manera, es produïa oficialment l'històric trencament amb l'Estat serbi. El primer ministre Hashim Thaçi va anunciar al Parlament: "Nosaltres, els democràticament escollits líders del nostre poble, declarem aquí que Kosovo és un Estat independent i sobirà. Aquesta declaració reflecteix la voluntat del nostre poble".

Durant tot el dia va haver-hi celebracions arreu del país, excepte al nord, de majoria sèrbia. Els únics incidents es van registrar a Belgrad, quan uns manifestants van atacar amb pedres les ambaixades dels Estats Units, un dels promotors d'aquesta independència, i d'Eslovènia, que actualment ostenta la presidència de torn de la Unió Europea.

Repercussió internacional

Tal i com s'esperava, la independència de Kosovo ha tingut un ressò autènticament internacional. Ara per ara no hi ha novetats pel que fa als estats que tenen previst reconèixer el nou estatus legal del país. Reuters AlertNet ha destacat les reaccions en alguns territoris que no tenen la seva independència reconeguda, com Abkhàzia, Ossètia del Sud o l'Alt Karabakh, representants polítics dels quals han coincidit a destacar que la independència de Kosovo és una oportunitat molt bona per avançar cap al reconeixement internacional de la seva independència.

Més informació:

Més informació a la fitxa sobre Kosovo.