Notícia

El nou president de Xipre declara la seva voluntat de reunificar l'illa

El comunista Demetris Christofias s'ha imposat a la segona volta sobre el candidat conservador, que ja ha mostrat el seu suport al nou govern per a resoldre 'el problema xipriota'.

Les eleccions presidencials celebrades ahir al Xipre grec han portat l'illa dividida cap a un nou escenari. Després d'una legislatura liderada per un govern, el de Papadopoulos, reticent a la unificació, els xipriotes han decidit apostar clarament pel diàleg amb els turcs del nord de l'illa. Així ho van manifestar ja dissabte passat quan van elegir en primera volta els dos candidats partidaris de la solució dialogada, el comunista Demetris Christofias i el conservador Ioannis Kasoulides.

Després de la victòria, Christofias va declarar als seus seguidors: "Sabeu bé que tenim una visió clara, noble, de cara a la reunificació de Xipre... desfer-nos de l'ocupació i unir tot el poble, els xipriotes grecs i els turcs". La qüestió de la reunificació ha estat una constant a la campanya electoral, i els dos candidats més votats han mantingut una posició semblant. De fet, ahir Kasoulides ja va manifestar el suport del seu partit en aquesta qüestió: "Li he assegurat [a Christofias] que seré al seu costat en l'esforç de solucionar el problema xipriota".

L'any passat es va perdre una gran oportunitat de resoldre el conflicte des que el 1974 Turquia va envair militarment la part nord de l'illa. El Govern de Papadopoulos va rebutjar el pla de reunificació que impulsaven les Nacions Unides i que tenia el suport de la comunitat turca. El partit de Christofias (AKEL, Partit Progressista del Poble Treballador), llavors formava part de la coalició de Govern, però a l'estiu va sortir-ne i va començar a defensar el diàleg amb els turcs.

 

Més informació: