Notícia

Una enquesta mostra per primer cop una victòria independentista en un referèndum a Catalunya

Segons un informe de la Universitat Oberta de Catalunya, entre un 56 i un 62% dels vots serien afirmatius, en funció del comportament dels indecisos · Un 22% de la població es declara només catalana, i un 19% més catalana que espanyola.

Si hi hagués un referèndum democràtic per decidir la independència de Catalunya, la majoria de catalans hi votaria a favor, segons demostra l'informe “Llengua i identitat a Catalunya”, elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) després d'enquestar 1.108 persones d'arreu del país. És la primera vegada que una enquesta dóna la independència com a opció guanyadora: un 36,5% dels ciutadans amb dret a vot la recolzaria, mentre que un 22% hi votaria en contra.

Aquests resultats donen la clau als indecisos (12%), de manera que si cap d'aquests anés a votar, el “sí” guanyaria per un 62%, mentre que si la meitat d'aquests votessin en contra, ho faria per un 56%. Segons els càlculs de la UOC, només si tots els indecisos votessin en contra del referèndum l'opció afirmativa quedaria per sota de la majoria.

D'aquesta manera, si els resultats registrats per l'enquesta es duguessin a la pràctica, serien homologables per la Unió Europea, ja que els requisits imposats a Montenegro per a la seva independència van ser dos: arribar al 55% de vots afirmatius i que un de cada dos catalans anés a votar (el 59% ho faria, segons l'enquesta).

L'informe presentat sorprèn en la mesura que és el primer en mostrar la independència com la preferència dels catalans. A la pàgina del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya s'hi poden trobar els diversos Baròmetres d'Opinió Política, que regularment consulta els ciutadans sobre aquesta qüestió, i que mai han registrat uns resultats tan elevats; el darrer situava els catalans independentistes en un 33'4%.

Més informació:


Més informació a la fitxa dels Països Catalans.