Notícia

Augmenta la pressió sobre Ingúixa amb l'assassinat d'un periodista crític amb el Kremlin

La versió oficial del ministeri d'interior d'Ingúixia diu que la pistola d'un agent s'ha disparat 'accidentalment' mentre el periodista Magomed Ievlóiev estava sota custòdia policial · Era el propietari del diari digital Ingushetiya.ru, amb un discurs crític contra Moscou i el Govern ingúix, marcadament pro-rus.

La república federal d'Ingúixia va perdre ahir una de les seves principals veus crítiques amb les autoritats russes. El periodista Magomed Ievlóiev va morir a mans de la policia ingúixa mentre romania detingut per raons que es desconeixen. Ievlóiev viatjava amb el mateix avió que el president del Govern ingúix pro-rus, Murat Ziàzikov, i quan va arribar a l'aeroport de Nazran va ser arrestat i conduït a un vehicle. Al cap de poc, el periodista va rebre un sol tret al cap, disparat per una pistola de la policia, i va morir instants més tard a l'hospital.

Algunes fonts diuen que Ievlóiev va intentar agafar l'arma d'un agent, i que la pistola es va disparar "accidentalment". La policia ingúixa, segons Le Monde.fr, ha dit que el periodista havia de ser interrogat "en el marc d'una investigació criminal", però no ha especificat més motius. Ievlóiev, nascut a Ingúixa, es dedicava al periodisme digital amb el popular lloc Inguishetiya.ru [pàgina no operativa], un diari fortament crític contra el Kremlin i que, de fet, feia mesos que la justícia russa mirava de tancar-lo. Tant el mateix Ievlóiev, propietari del mitjà digital, com la seva redactora en cap, Roza Malsagova, havien rebut amenaces de mort.

Tal i com informa RFE/RL, Ingushetiya.ru havia denunciat constantment els dèficits democràtics de la República d'Ingúixia, així com la dura política antiterrorista duta a terme pel president Ziàzikov per combatre l'islamisme extremista. L'abril del 2008 va liderar una campanya de recollida de signatures per demanar la dimissió del president, i en va aconseguir vora 80.000. Fa poc, Ievlóiev havia acusat el president de desencadenar una "guerra civil contra el poble ingúix", i va dir que "tots els esforços de Murat Ziàzikov i Musa Medov [el vicepresident ingúix] per intimidar-me a mi i a la meva família són fútils".

Actualment el lloc web Ingushetiya.ru no es pot consultar. Sí que segueix actiu, en canvi, el bloc Ingushetiya.wordpress.com que era la pàgina on es redireccionava en consultar la versió anglesa del diari. També hi ha informació sobre Ingúixia a http://ingush.us.

Més informació: