Notícia

La Unió Europea celebra la primera cimera sobre el poble gitano

Diplomàtics dels Estats membres, representants de les diverses comunitats romanís d'arreu d'Europa i organitzacions de drets humans discutiran sobre els principals problemes d'aquest poble · La sessió té lloc dos mesos després que un informe de la UE digués que els gitanos 'segueixen afrontant discriminació i exclusió social'.

La seu de la Comissió Europea a Brussel·les acull avui dimarts una cimera sobre el poble gitano que per primer cop a la història reuneix polítics, representants d'organitzacions de drets humans i gitanos d'arreu d'Europa. Segons un informe de la Unió Europea publicat el passat més de juliol, aquest poble pateix una "discriminació persistent" que requereix una "resposta conjunta" de tots els països membres.

En aquest sentit, l'acte d'avui a Brussel·les té tres objectius principals: donar a conèixer les necessitats del poble romaní; identificar les vies més efectives per millorar les seves vides; i obtenir compromisos per a l'acció. D'aquí n'haurà de sortir una sèrie de conclusions que seran remeses a la presidència de la UE i, en teoria, incorporades a futures polítiques comunitàries.

Els principals reptes als quals s'enfronta el poble gitano, que avui viu estès per tot el continent europeu, són la falta de drets en el camp de l'educació, l'habitatge, la salut i la ocupació, així com un creixent sentiment anti-gitano a diversos països de la Unió. Els incidents esdevinguts a Itàlia el mes de maig passat, quan alguns campaments van ser incendiats a les afores de Nàpols, han tornat a posar d'actualitat una qüestió que sovint queda silenciada en la major part dels mitjans de comunicació.

Més informació: