Notícia

Risc de guerra civil a Ingúixia

Diverses veus alerten del perill d'un conflicte armat a la República nordcaucàsica · El ministre d'interior ingúix va sortit il·lès ahir d'un atemptat suïcida · A Txetxènia, el Kremlin intensifica la seva lluita contra la insurgència amb càstigs als familiars de militants independentistes.

Mussa Medov, el ministre d'interior de la República d'Ingúixia, ha sortit il·lès d'un atemptat amb cotxe bomba a la ciutat de Nazran, l'antiga capital. Aquesta és una mostra més de la creixent inestabilitat que s'està vivint en aquesta República del nord del Caucas, una escalada de tensions que, segons alguns analistes, podria desembocar ben aviat en un conflicte civil. Ho ha dit l'ONG russa Memorial, que ha advertit de l'elevada xifra de mortalitat en xocs armats (93 morts fins el mes d'agost), així com la extraordinària freqüència de segrestos, tiroteigs i atemptats.

Diversos centres d'estudis que treballen a la regió s'han pronunciat en el mateix sentit durant la darrera setmana. És el cas d'Alexei Malashenko, del Carnegie Moscow Center que, citat a AlertNet, declara que la guerra civil ja és una realitat. D'altra banda, Lyudmila Alekseyeva, de Moscow Helsinki Group, assegura que la situació a Ingúixia “és comparable a la de Txetxènia pel que fa a segrestos, tortura i assassinats extrajudicials”, i fins i tot “s'assembla a la Unió Soviètica dels anys 30”.

Un periodista ingúix, Magomed Ievlóiev, crític amb el Kremlin i amb l'administració ingúixa, va morir ara fa un mes mentre estava sota custòdia policial. A través del seu diari digital, Ingushetiya.ru, el periodista havia denunciat constantment els dèficits democràtics de la República d'Ingúixia, així com la dura política antiterrorista duta a terme pel president Ziàzikov per combatre l'islamisme extremista. Durant els darrers dies, s'havia responsabilitzat precisament a Mussa Medov de la mort de Ievlóiev.

Txetxènia, el conflicte continua
Mentrestant, la situació a la veïna República txetxena està lluny de millorar. NYTimes.com informava aquest cap de setmana de les accions coordinades de grups encaputxats per “castigar” els familiars de militants independentistes amb una campanya d'incendis dels domicilis particulars. El diari cita a ciutadans civils i membres d'organitzacions a favor dels drets humans que asseguren que darrere la campanya hi ha el Kremlin, degut a la impunitat de les accions i la coordinació amb què han estat dutes a terme. Tot plegat passa al mateix temps que l'administració txetxena pro-Kremlin obliga a pares de membres de la insurgència a aparèixer a televisió i demanar als fills que tornin a casa, i mentre a Moscou Dimitri Medvèdev declara que la detecció de les “amenaces a la seguretat nacional de Rússia” és de primera importància, tot assenyalant els “grups armats il·legals que intenten desestabilitzar la situació al país i en particular al Caucas del Nord.

Més informació: