Notícia

El dret a l'autodeterminació, per primera vegada al Fòrum Social Mundial de la mà d'una entitat catalana

El CIEMEN organitza al FSM de Brasil un espai temàtic sobre els drets col·lectius dels pobles sense Estat · Aquests dies se celebra a Barcelona una trobada preparatòria amb representants de nacions d'arreu del món.

El CIEMEN ha presentat avui a Barcelona l'Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, un projecte que té per objectiu la visualització dels pobles sense Estat en el procés del Fòrum Social Mundial. Aquesta iniciativa es materialitzarà a la propera trobada del FSM a Belém do Pará (Brasil), durant la qual el CIEMEN, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, gestionarà un espai temàtic propi sobre la qüestió dels drets col·lectius dels pobles sense Estat.

En aquest espai -dues carpes amb capacitat per a unes 800 persones-, s'hi realitzaran tota mena d'activitats relacionades amb la difusió, el debat i el reconeixement d'aquells pobles i nacions que tenen en comú la manca d'un Estat propi. A l'Espai hi participaran membres de nacions europees (País Basc, Còrsega i Escòcia, entre d'altres), mediterrànies o del pròxim orient (Kurdistan, Cabília, Palestina, per exemple) i americanes (maputxe, pobles indígenes de l'Equador, Bolívia i Brasil, entre d'altres).

Quim Arrufat, responsable de l'àrea de relacions internacionals del CIEMEN i coordinador del projecte, ha citat els objectius d'aquesta iniciativa: "centralitzar la presència de les nacions, pobles i comunitats sense estat propi al Fòrum Social Mundial i al moviment altermundialista en general; convergir en una agenda comuna d'activitats debats per tal de promoure l'intercanvi d'idees, experiències, lluites i reflexions entre les nacions sense estat, pobles i comunitats participants; i construir discurs propi i compartit en el marc del moviment altermundialista des de les nacions, pobles i comunitats sense estat propi per a la defensa dels drets col·lectius".

Arrufat també ha parlat de la necessitat de "sensibilitzar la societat catalana entorn al procés del Fòrum Social Mundial, les propostes del moviment altermundialització i la realitat dels altres pobles sense Estat".

Reunions de treball i seminari públic
Durant els dies 13, 14, 15 i 16 de novembre alguns dels participants de l'Espai es reuneixen a Barcelona per consensuar i organitzar les activitats que contindrà la carpa, seguint les trobades al Fòrum Social Europeu (Malmö, 17 a 21 de setembre) i al Fòrum Social de les Amèriques (Ciutat de Guatemala, 7 al 12 d'octubre).

Aprofitant la presència de tots aquests representants, el CIEMEN ha organitzat pel dia 14 un seminari públic, durant el qual es faran una sèrie de taules rodones sobre 'Pobles sense Estat, globalització, drets col·lectius i el procés del FSM'.

Més informació: