Notícia

Tanca 'Lá Nua', l'única publicació diària en gaèlic irlandès

Després de 25 anys d'existència, la publicació es veu obligada a tancar les portes degut a la retirada d'ajuts econòmics per part de l'organisme promotor de la llengua al conjunt d'Irlanda · Els responsables de Lá Nua afirmen que la decisió és 'il·lògica i imprudent' · Els seus fiançadors argumenten que les xifres de vendes són massa baixes.

"Mort". Aquesta és la paraula que els irlandesos trobaran avui a la portada de Lá Nua, l'única publicació diària en paper en llengua gaèlica irlandesa que, amb 25 anys d'història, arriba avui per darrera vegada als quioscs de l'illa. Foras na Gaeilge, l'organisme públic que vetlla per la llengua a la República d'Irlanda i a Irlanda del nord, ha decidit retirar el finançament al diari, en el qual hi treballen vuit persones i que té una tirada de 4.000 exemplars.

Foras na Gaeilge, que considera que no hi ha prou públic per un diari en irlandès, ha anunciat en canvi un ajut de 400.000 euros anuals per a la posada en marxa d'un setmanari i un servei de notícies en línia. Precisament, en les negociacions entre Lá Nua i Foras na Gaeilge, representants de diari van proposar reorientar el projecte cap a un projecte exclusivament digital que en reduiria els costs, però l'organisme públic va rebutjar l'oferta per qüestions de contracte (el pacte econòmic establia que el diari havia de publicar fins el mes de desembre del 2008).

El director del diari en gaèlic irlandès, Mairtin O Muilleoir, ha declarat al Belfast Telegraph que "en un moment en què el barri de parla irlandesa (Gaeltacht Quarter) està agafant forma a l'oest de Belfast, la decisió de deixar de publicar un diari és il·lògica i imprudent".

L'any 2007, Lá Nua ("Nou dia", en català), va agafar el relleu del diari Lá, que havia nascut el 1984 a Belfast per satisfer el creixent interès públic per la llengua gaèlica, i durant aquestes dues dècades ha estat una eina indispensable per a la normalització de l'irlandès.

Segons informa RTÉ News, el líder del Sinn Féin nord-irlandès, Gerry Adams, ha expressat la seva "tristesa" per la notícia del tancament del diari, i ha afirmat que el partit republicà està fent lobby per a l'impuls d'un nou projecte informatiu diari, en paper i en línia, en irlandès. D'altra banda, el diari gallec Vieiros publica que hi ha hagut queixes a la redacció del diari precisament contra el Sinn Féin, en considerar que el partit podria estar darrere el tancament, a causa d'unes crítiques mal païdes de La Núa cap als republicans per la seva "feblesa" en la defensa de la llengua.

Imatges: Exemplar de l'edició en paper de Lá Nua i portada digital de l'exemplar d'avui, 19 de desembre, que obre amb les lleters de la paraula Bás ("Mort").

Més informació: