Notícia

El dret a l'autodeterminació, en català al Fòrum Social Mundial del Brasil

El CIEMEN reuneix representants de 30 nacions per parlar dels drets col·lectius i l'autodeterminació · L'entitat catalana organitza la cinquena carpa més gran del FSM 2009 · L'activitat es podrà seguir per Internet a través d'un bloc · És la primera vegada que se situa l'autodeterminació com un dels eixos al FSM.

Tot és a punt perquè comenci una nova edició del Fòrum Social Mundial, un dels grans processos generadors d'idees i punt de trobada per a propostes alternatives, que enguany té lloc a Bélém do Pará, al Brasil, en territori amazònic. Aquesta edició presenta un bon nombre de novetats, entre les quals hi destaca la presència d'una organització catalana en la coordinació d'un dels espais temàtics.

De la mà del CIEMEN, representants trenta pobles sense Estat d'arreu del món es trobaran els dies 29, 30 i 31 de gener a l'Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, un conjunt format per dues carpes (amb capacitat per 350 i 200 persones, respectivament), un centre administratiu i de premsa i una línia d'estands informatius. Durant tres dies, aquest serà un espai de debat i discussió amb conferències, taules rodones i altres activitats que giraran entorn als drets col·lectius dels pobles: autodeterminació, llengües minoritzades, pobles indígenes, dret a la terra, entre d'altres.

L'Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, que compta amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, és una activitat sense precedents a la història del Fòrum Social Mundial, per partida doble. Primer, perquè per primera vegada un eix de treball i un espai temàtic es dediquen a l'autodeterminació, i segon perquè és el el primer cop que se n'ocupa una entitat catalana. Aquest espai serà un dels més grans de tot el Fòrum. Concretament, es tracta del cinquè conjunt de carpes més gran, d'un total de disset espais.

Representants d'organitzacions de Catalunya, Galícia, Tàmil Eelam, Kurdistan, Còrsega, País Basc, Palestina, Balutxistan, del poble maputxe, del poble amazic, i dels pobles indígenes d'arreu d'Amèrica Llatina, entre d'altres, participaran a l'Espai i contribuiran a presentar una Declaració Final que reculli les conclusions de les jornades i les futures línies de treball.

En la presentació hi han participat Andreu Felip, director de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i Quim Arrufat, membre del CIEMEN i coordinador del projecte. Aquest darrer ha definit els objectius de la iniciativa amb aquestes paraules: "volem generar un Fòrum de propostes, per explicar que no hi ha un altre món possible si no es respecta el dret a l'autodeterminació dels pobles," i ha expressat també la voluntat de "conformar una xarxa d'abast mundial que posi en contacte pobles que veuen coartats o no resolts els seus drets a decidir com a col·lectivitats."

Un bloc per seguir l'activitat des de Catalunya
Avui també avui s'ha fet pública l'adreça d'un bloc a Internet, http://autodeterminaciofsm2009.wordpress.com, des del qual es podrà seguir l'actualitat de l'Espai durant els dies del FSM. Hi haurà notícies, fotografies i apunts diversos, a més de tota mena d'informació sobre el projecte, com per exemple la programació i les dades de contacte de l'equip del CIEMEN desplaçat a Bélém.

Més informació: