Notícia

L'independentisme cors s'uneix sota el nom de Corsica Libera per “parlar amb una sola veu”

Quatre partits sobiranistes funden la nova formació a Corti per assolir un 'estatus de nació independent com Malta o Xipre' per a Còrsega · El nou partit defensa la via política sense descartar 'el moviment clandestí.'

Més de 600 militants van assistir ahir diumenge al congrés fundacional de Corsica Libera, el partit que agrupa a partir d'ara el gruix del moviment independentista cors. El principal partit sobiranista de l'illa, Corsica Nazione, s'ha unit a Rinnovu, l'Accolta Naziunale Corsa i Strada Dritta per formar un nou pol independentista que "parli amb una sola veu" i que recuperi l'impuls d'aquest sector polític cors, perdut durant els darrers anys davant de la creixent aliança autonomista del Partit de la Nació Corsa i A Chjama.

L'objectiu que els fundadors de Corsica Libera han declarat és l'assoliment d'un "estatut de nació independent" per a Còrsega, dins del marc d'Europa i amb casos com "Malta i Xipre" com a referents. És a dir, illes mediterrànies que formen part, de ple dret, de les principals institucions europees, entre les quals la UE.

El nou partit pensa mantenir la línia política de Corsica Nazione respecte dels grups armats corsos: donarà suport als "presos polítics" i al "moviment clandestí, que sabrà recular quan sigui trobada una solució política per a Còrsega", va dir Paul-Félix Benedetti, del partit Rinnovu, segons el cita Corse Matin. La formació independentista assegura que no vol caure en la dinàmica de les "condemnes de la violència política" perquè, segons el seu parer, aquest estil de fer política no condueix enlloc.

És previst que el consell directiu de Corsica Libera sigui format per 21 persones. Entre elles, els principals dirigents dels quatre partits constituents i un nombre significatiu de gent jove, amb la idea d'aportar renovació al moviment independentista. El nou partit ha anunciat que concorrerà a les eleccions corses, previstes per al 2010.

Posar l'accent en la sostenibilitat de Còrsega

Un dels principals cavalls de batalla dels independentistes corsos durant els darrers anys ha estat l'anomenat Pla d'Ordenació i Desenvolupament Durador de Còrsega (PADDUC, en les seves sigles en francès), un projecte que està impulsat per París i per l'executiu cors (en mans de partits francesos) i que els sobiranistes entenen que posa en perill l'entorn ambiental de l'illa. Els independentistes exigeixen que el PADDUC sigui retirat i, a canvi, han proposat un pla alternatiu, batejat com a Corsica 21 i inspirat en l'Agenda 21, un programa de Nacions Unides aprovat a la Cimera de la Terra de 1992.

Més informació:

Més informació a la fitxa de Còrsega.