Notícia

El nou diplomàtic de l'ONU al Sàhara Occidental reconeix el dret a l'autodeterminació dels sahrauís

Christopher Ross declara que la solució al conflicte 'ha d'incloure el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació', però no especifica un calendari per al referèndum · El predecessor de Ross, Peter van Walsum, no va renovar el càrrec després d'afirmar que la independència del Sàhara Occidental 'és poc realista.'

L'enviat especial de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Christopher Ross, va començar la setmana passada una ronda de converses durant les quals s'ha reunit amb els Governs marroquí i sahrauí, a més de visitar els campaments de refugiats de Tinduf i de trobar-se amb representants dels Estats espanyol i francès. Durant la seva reunió amb el president de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Mohamed Abdelaziz, Ross va mostrar-se partidari de buscar una solució "que inclogui el dret del poble sahrauí a l'autodeterminació", segons informa l'agència Associated Press. El diplomàtic va defensar la necessitat de trobar una fórmula política "mútuament acceptable per Marroc i el Front Polisario."

Aquestes declaracions han estat molt ben rebudes pel bàndol sahrauí que representa el Polisario, mentre que, de moment, Rabat no s'ha pronunciat sobre la qüestió. Segons s'explica a la pàgina web del Govern marroquí, el primer ministre va insistir durant la reunió amb l'enviat especial sobre la qüestió de "la integritat territorial" i el procés del país en "recuperar, per etapes, els seus territoris espoliats", en referència al territori sahrauí que Marroc té sota control militar. "És així que ha recuperat les seves províncies del sud en el marc de la legalitat internacional", deia el primer ministre, alhora que explicava a Ross "els drets polítics, econòmics i socials dels quals gaudeixen els habitants de les províncies del sud."

La premsa marroquina, d'altra banda, es mostra convençuda que el nou enviat especial seguirà el camí pres pel seu antecessor, Peter van Walsum. Aujourd'hui Le Maroc publica que Ross "hereta un full de ruta clar que consisteix en continuar sobre una proposta d'autonomia sota els auspicis de l'ONU", i adverteix: "qualsevol temptativa de revisió d'aquest full de ruta reintroduirà les parts en un laberint de falses solucions". Le Matin, d'altra banda, diu avui que la reunió del diplomàtic amb les principals forces polítiques marroquines li haurà transmès "una total unanimitat pel que fa a la integritat territorial del país".

Van Walsum va abandonar el càrrec l'agost passat després de ser durament criticat pel Front Polisario, el qual no el considerava un mediador legítim a causa de les declaracions en què titllava els anhels indepentistes de "poc realistes."

Imatge: Camp de refugiats sahrauí a Tinduf (IFFCTR).

Més informació: