Notícia

Els Tigres Tàmils fan una crida a l'alto el foc mentre Sri Lanka prepara l'ofensiva final

Els independentistes, molt debilitats per l'ofensiva de l'exèrcit singalès, comuniquen a les Nacions Unides la intenció de començar una treva, i es lamenten de 'veure el món en silenci davant d'aquest sofriment immens' · L'exèrcit estatal rebutja la crida i demana 'una rendició completa' · Segons algunes fonts la derrota tàmil podria tenir lloc en qüestió de dies.

La guerra entre els independentistes tàmils i l'Estat d'Sri Lanka no acabarà amb treva ni alto al foc, sinó amb la derrota militar o la rendició dels Tigres Tàmils. Aquesta és la determinació de Colombo i l'exèrcit singalès, que avui han rebutjat la crida a l'alto el foc feta pels independentistes. Segons informa Reuters, algunes fonts militars calculen que la caiguda definitiva de l'Estat tàmil tindrà lloc durant els propers dies. Els rebels que queden estan atrapats en una petita franja de selva, al nord de l'illa, i els militars consideren que, si no fos perquè hi ha presència civil a la zona, amb un dia n'hi hauria prou per eliminar-los definitivament.

En una carta dirigida a les Nacions Unides i la comunitat internacional en general, els Tigres d'Alliberament de Tàmil Eelam (LTTE) han ofert un alto el foc amb la intenció "que esdevingui un cicle de converses de pau per tal de buscar una solució al conflicte ètnic", informa bbc.co.uk. En el comunicat els independentistes no només afirmen la seva negativa a desarmar-se, tal i com reclama el Govern d'Sri Lanka i part de la comunitat internacional, sinó que el món "mantingui un silenci dolorós davant d'aquest sofriment immens, com si li divertís el que està passant". Els Tigres han demanat també una "solució política permanent" per al poble tàmil, recolzada i garantida per la comunitat internacional.

Actualment, una de les principals preocupacions és la crisi humanitària que està vivint la població civil tàmil entre els dos fronts. Associacions humanitàries internacionals, com Amnistia, situen el nombre de civils atrapats en 250.000, mentre que Colombo rebaixa la xifra fins als 70.000. El Govern acusa els independentistes d'utilitzar els civils com a escuts humans, impedir-los la fugida i reclutar-los forçosament, mentre que els tàmils denuncien bombardeigs indiscriminats de l'exèrcit sobre la població refugiada.

Una guerra de 25 anysi un Estat tàmil de facto
D'ençà de l'any 1983, els Tigres Tàmils han estat en guerra contra Sri Lanka per la creació de Tàmil Eelam, un Estat independent. Ho ha estat de facto durant els darrers anys, en els quals els tàmils tenien el seu propi Govern, exèrcit -amb marina i aviació inclosos-, policia, sistema judicial, banc nacional i fins i tot radiotelevisió pública. El 2 de gener, la capital de Tàmil Eelam, Kilinochchi, va caure en mans de l'exèrcit singalès, i des de llavors el retrocés dels rebels ha estat imparable.

Imatge: Bandera d'Sri Lanka i de Tàmil Eelam, respectivament.

Més informació: