Notícia

El DTP referma el domini kurd al Kurdistan a les eleccions municipals

El Partit de la Societat Democràtica, principal partit kurd a Turquia, esdevé el partit més votat i puja en nombre d'alcaldies, al Kurdistan, però no aconsegueix l'objectiu d'arribar a doblar-les · Diyarbakir, Van, Hakkari i Batman són algunes de les principals ciutats kurdes conquerides pel DTP · A falta de presentar els informes finals, algunes delegacions d'observadors internacionals han denunciat irregularitats.

Victòria indiscutible del Partit de la Societat Democràtica (DTP) al Kurdistan del nord a les eleccions municipals. El DTP, l'únic partit kurd amb representació a les institucions kurdes i turques, ha aconseguit un total de 58 alcaldies, quatre més que les darreres municipals l'any 2004, entre les quals hi ha les ciutats més importants del país: Diyarbakir, Van, Batman, Şırnak, Tunceli, i Hakkari, entre d'altres. A Diyarbakir, considerada la capital del Kurdistan del nord, el DTP ha obtingut una victòria absoluta, amb el 65% dels vots.

L'AKP, el partit que actualment governa Turquia ha perdut, a favor del DTP, les ciutats kurdes de Van -la segona més gran del Kurdistan-, Siirt, Igdir i Mardin, que són totes capitals de província. Diumenge al vespre, els carrers de Diyarbakir es van omplir de seguidors del DTP que festejaven la victòria del seu partit, que permetrà a Osman Baydemir continuar com alcalde de la ciutat. La força kurda ha obtingut el 5.42% dels vots a escala estatal.

Representants del DTP havien afirmat en diverses ocasions que les seves previsions passaven per doblar el nombre d'alcaldies al Kurdistan del nord. Ahir, Aysel Tugluk, una de les diputades del partit al Parlament de Turquia, declarava que els resultats de les municipals "no són els que s'esperaven". Els partits kurds, sistemàticament perseguits per la justícia kurda, tenen moltes dificultats per implementar les seves polítiques pel que fa a la defensa de la llengua i la cultura kurdes, i la reivindicació de l'autonomia política del Kurdistan del nord. Per això, el DTP planteja les eleccions municipals com l'únic escenari possible on impulsar una proposta d'Autonomia Democràtica, fonamentada en el control de la majoria d'alcaldies del territori.

A l'espera dels informes dels observadors
Els diputats del DTP havien demanat la presència de delegacions d'observadors internacionals per evitar abusos. A Catalunya, el CIEMEN ha respost a aquesta crida i ha coordinat una delegació catalana, que entre els dies 26 de març i 1 d'abril s'ha desplaçat al Kurdistan. En un bloc s'ha pogut seguir l'activitat d'aquesta delegació, que ha consistit en una sèrie d'entrevistes a representants polítics kurds i organitzacions no governamentals, visites a diverses ciutats i l'observació de la jornada electoral en diversos col·legis.

D'aquesta experiència, la delegació n'ha d'extreure un informe que presentarà dimecres 1 d'abril, en una roda de premsa al CIEMEN. De moment, i sempre a través del bloc, els participants al grup observador català han denunciat una sèrie d'irregularitats, com per exemple la presència militar i paramilitar als col·legis electorals i el seu entorn, censos falsejats i coacció als votants del DTP.

La diputada Aysel Tuğluk ha denunciat a la delegació l'estratègia de l'AKP que, diu, "s'aprofita de la pobresa dels kurds per basar la campanya en la compra de vots a canvi de neveres" i a partir d'amenaces.

Més informació: