Notícia

Recollida de signatures per la oficialitat de la llengua tàtar a Rússia

Diversos grups juvenils reclamen un major reconeixement del poble tàtar, la 'minoria' més nombrosa del país · A part de les reivindicacions lingüístiques, demanen que Moscou respecti la sobirania de la República del Tatarstan, amb més d'un 50% de població tàtar.

Diverses organitzacions tàtars, la comunitat més nombrosa a Rússia després de la majoria russa, han començat una campanya per demanar a Moscou un major reconeixement de la seva llengua i el respecte a la sobirania de la República federada del Tatarstan. Segons informa RFE/RL, l'organització Uzebez (Nosaltres mateixos) i el Fòrum Tàtar Juvenil han llançat una iniciativa de recollida de signatures per aconseguir que la Duma, el Parlament federal rus, debati la possibilitat que el tàtar esdevingui la segona llengua oficial a la Federació. Aquestes associacions argumenten que la seva és la segona llengua més parlada, i posen l'exemple del reconeixement de la llengua sueca per part del Govern finès.

L'expert en minories ètniques i religions a Europa i Àsia Paul Goble, en un apunt al seu bloc, veu en aquesta campanya un intent de la comunitat tàtar perquè no només l'Estat reconegui la seva llengua com a idioma estatal, sinó per “revertir retallades recents pel que fa al tàtar fora del Tatarstan” -la república on la llengua sí que està reconeguda. Goble diu que la recollida de signatures servirà tant per sensibilitzar tots els tàtars del país com per posar pressió sobre les polítiques de Moscou en matèria d'educació.

D'altra banda, el mateix article de RFE/RL informa d'una declaració publicada per una altra organització, la Unió Juvenil Tàtar Azatliq (Llibertat), que critica la “pressió” de Moscou sobre el Govern de la República del Tatarstan, l'únic territori de la Federació on la comunitat tàtar és majoritària. El grup assegura que aquesta pressió està posant dificultats a la sobirania de la República.

Els tàtars, un poble d'origen túrquic repartit principalment entre Rússia, Kazakhstan i la península de Crimea a Ucraïna, a més d'altres estats caucàsics i asiàtics, són més de cinc milions i mig només a Rússia. Allà representen la principal minoria ètnica i lingüista i, com diu Paul Goble, juguen també el paper de pont amb la resta de pobles túrquics asiàtics. Avui dia només la llengua russa té l'estatus d'oficial a la Federació.

Més informació: