Notícia

Es multipliquen les veus que clamen contra el 'bany de sang' de civils a Tàmil Eelam

El secretari general de les Nacions Unides i representants dels governs britànic i nord-americà lamenten l'elevat nombre de víctimes en la suposada ofensiva final contra els Tigres Tàmils · Testimonis asseguren que un projectil de l'exèrcit ha destruït avui un hospital de campanya i ha produït desenes de morts.

Cada dia són més les veus que critiquen obertament la desproporcionada ofensiva de l'exèrcit d'Sri Lanka contra els Tigres per l'Alliberament de Tàmil Elam (LTTE) -la guerrilla que lluita per la independència del nord-est de l'illa de l'oceà Índic- després que aquest cap de setmana morissin centenars de civils. El ministre britànic d'afers exteriors, David Miliband, va criticar la presumpta utilització d'artilleria pesada per part del Govern. Segons les Nacions Unides, 380 civils han mort aquest cap de setmana com a conseqüència d'un nou atac de l'exèrcit sobre el petit territori controlat pels rebels, on també s'hi refugien desenes de milers de civils.

És destacable el to i les paraules utilitzades pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que ahir va qualificar els combats d'aquesta setmana com un "bany de sang", alhora que exhortava els tàmils a deixar sortir els civils i demanava a l'exèrcit singalès que acabi el conflicte "sense més banys de sang". També s'ha mostrat "profundament preocupat" el Govern dels Estats Units, per qui hi ha un nombre "inacceptablement alt" de víctimes civils.

Tanmateix, sembla que totes aquestes declaracions no han tingut gaire efecte sobre Colombo, ja que fonts tàmils i diversos testimonis han dit que un projectil de l'exèrcit ha impactat aquest matí contra un hospital civil, i ha provocat 47 morts i desenes de ferits. El ministeri de defensa ha negat de nou que estigui utilitzant armament pesat sobre la població civil.

Un recompte difícil
Segons les xifres que dóna l'ONU, 196.000 persones han fugit de la zona controlada pels Tigres, però encara queden uns 50.000 civils més. És pràcticament impossible fer un recompte de les víctimes mortals, ja que cap periodista ha pogut entrar a la zona de conflicte durant els darrers mesos. El lloc web rebel TamilNet assegura avui que durant els darrers tres dies hi ha hagut més de 2.600 víctimes mortals al territori en disputa.

Més informació: