Notícia

El nou líder dels Tigres Tàmils anuncia el final de la lluita armada

El moviment treballarà 'amb principis democràtics' per la independència del poble tàmil d'Sri Lanka El Govern singalès acusa el nou líder de ser el màxim responsable de la xarxa que abastia amb armes l'exèrcit tàmil durant el conflicte · Centenars de milers de refugiats continuen tancats en camps arreu del país.

Els Tigres d'Alliberament de Tàmil Eelam (LTTE), el moviment armat que durant els darrers 25 anys ha lluitat per la independència del territori tàmil d'Sri Lanka, ha anunciat que abandona la violència per encetar una nova etapa en les seves reivindicacions. Ho ha anunciat Selvarasa Pathmanathan, nomenat recentment líder dels Tigres després que el seu dirigent històric, Velupillai Prabhakaran, morís a mans de l'exèrcit singalès durant l'ofensiva final del passat mes de maig.

Pathmanathan, antic responsable de relacions internacionals del LTTE, ha anunciat que la seva organització recorrerà només a la no-violència a partir d'ara i que, a més, durà a terme una reestructuració profunda, tot modificant “la forma i les estratègies de la lluita”, i basant-se en “principis democràtics” explica The Guardian. En un comunicat, la direcció dels Tigres assegura que “l'objectiu final d'un Tàmil Eelam lliure no ha canviat”.

Mentrestant, el Govern d'Sri Lanka responsabilitza Selvarasa Pathmanathan de la xarxa de tràfic d'armes que abastia els arsenals tàmils durant la guerra. Colombo ha fet una crida als Governs estrangers a cercar i arrestar el nou líder independentista.

D'altra banda, la situació continua essent molt complicada pels civils desplaçats pel conflicte, unes 280.000 persones que malviuen als camps de refugiats mantinguts pel Govern singalès. L'ONG internacional Human Rights Watch ha denunciat el préstec que el Fons Monetari Internacional ha fet a l'illa asiàtica, considerant-lo “una recompensa pel mal comportament”. HRW denuncia que Sri Lanka reté il·legalment els civils tàmils, i que a més no ha dut a terme les investigacions pertinents sobre atacs a periodistes i activistes.

Més informació: