Notícia

Les comunitats frisona i danesa tindran el doble de parlamentaris a Slesvig-Holstein

La Federació de Votants de Slesvig del Sud (SSW) ha obtingut 4 escons al Land més septentrional d'Alemanya, territori històric de la nació frisona i amb una presència important de danesos a causa del passat comú amb el Regne de Dinamarca, fins el segle XIX.

Les darreres eleccions legislatives d'Alemanya van resultar amb la sòlida victòria del CDU/CSU d'Angela Merkel i el gran creixement dels liberals. Però el mateix dia es van celebrar també eleccions anticipades al Parlament de Slesvig-Holstein, el Land més septentrional d'Alemanya. És destacable l'ascens de la Federació de Votants de Slesvig del Sud ('Südschleswigscher Wählerverband', SSW), que ha passat de 2 a 4 escons, en una cambra de 95 membres, després d'aconseguir el 4.1 del suports.

L'SSW no està subjecte al llindar electoral del 5% que a Alemanya s'imposa als partits per tenir representació als Parlaments, ja que en aquest cas representa dues comunitats minoritàries al conjunt de l'Estat, la danesa i la frisona.

Amb aquests resultats, l'SSW iguala el registre de les eleccions del 1950, i es queda a dos escons del millor resultat de la seva història, els 6 representats aconseguits el 1947. El partit suma aquesta presència a la que ja té als Consells Regionals de North Friesia i Slesvig-Flensburg (4 i 6 representats, respectivament), i als 136 regidors que té als diversos municipis de l'Estat.

L'SSW es defineix com el partit que representa la minoria danesa -reminiscència de quan Slesvig-Holstein era part de Dinamarca- i la nació frisona, repartida entre la província de Friesland, als Països Baixos, la Frísia oriental, al Land de Baixa Saxònia, i a Frísia del nord, a Slesvig-Holstein.

Es calcula que entre 15.000 i 45.000 persones parlen danès a Slesvig-Holstein, mentre que 9.000 persones ho fan en frisó del nord, segons dades de l'Euromosaic de la Universitat Oberta de Catalunya.

Més informació: