Notícia

El partit Liberal Demòcrata escocès discutirà si dóna suport al referèndum d'independència

El tercer partit de l'oposició celebrarà el 30 d'octubre una conferència a porta tancada per establir una postura unitària respecte a la consulta proposada pel primer ministre, Alex Salmond · Diversos membres del partit s'han declarat partidaris de celebrar aviat un referèndum · El vistiplau dels Liberal Demòcrates permetria a Salmond fer avançar la proposta al Parlament escocès.

Els partits unionistes a Escòcia es remouen inquiets davant de la proposta de referèndum independentista que el primer ministre, Alex Salmond, de l'SNP, té previst celebrar el 2010. Mentre que la seva postura en contra de la secessió és clara i sense fissures, l'actitud amb què afrontar la consulta és variable, especialment a les files laboristes i liberaldemòcrates. Ara és el torn del LibDem, que acaba d'anunciar que el proper 30 d'octubre celebrarà una conferència interna per tal d'establir, d'una vegada per totes, quina és la seva estratègia pocs mesos abans que l'SNP dugui la qüestió de la independència a la cambra escocesa.

L'aritmètica, ara per ara, és clara: els partidaris del referèndum són l'SNP -47 escons-, el Partit Verd Escocès -2 escons- i, probablement, l'única diputada independent del Parlament. Lluny, per tant, de la majoria requerida de 65 escons perquè la moció sigui aprovada per l'òrgan legislatiu. Tanmateix, les coses canviarien si qualsevol dels tres partits de l'oposició (laboristes, conservadors i liberaldemòcrates) o alguns dels seus diputats repensessin el sentit del seu vot. I la possibilitat d'un canvi de postura no es pot descartar, ja que les enquestes mostren que com més va més recolzament social té la independència i el partit que la representa, l'SNP. D'altra banda, fa mesos que analistes i estrategs es pregunten quins efectes tindria l'oposició a la consulta sobre un tema popular a Escòcia, pocs mesos abans de les eleccions parlamentàries.

Aquests càlculs mantindran ocupats els diputats i militants liberaldemòcrates durant la sessió especial que que el partit celebrarà el dia 30 a Dunfermline, en el marc d'una conferència del partit. El candidat del partit per Edimburg Nord i Leith, Kevin Lang, va declarar a la conferència Estatal del partit la seva posició a favor de la celebració de la consulta amb aquestes paraules, que cita Scotsman.com: "Crec apassionadament en la Unió, i crec que podem servir millor aquesta causa si tenim un debat obert sobre la Unió per derrotar aquells que l'intenten destrossar". Lang veia el referèndum com una manera de "resoldre una qüestió que ha obsessionat la política escocesa". Un portaveu de Salmond, d'altra banda, ha assegurat que la notícia d'un possible canvi en la postura del LibDem és "extremadament benvinguda".

L'editor de política de BBC, Brian Taylor, ha definit la situació actual amb una paradoxa: "Crec que els liberaldemòcrates donaran suport a un referèndum ara? No, donaran suport al sr. Scott [el líder del partit]. Crec que hi haurà finalment un referèndum? Sí".

Més informació:

Més informació a la fitxa d'Escòcia i al dossier Pobles i nacions d'avui: Escòcia.