Notícia

Partits d'arreu d'Europa enviaran observadors internacionals a les consultes del 13D

Corsica Libera i Indipendentzia Repubrica de Sardigna han confirmat que hi enviaran representants, mentre que Sinn Féin i l'Aliança Lliure Europea hi han donat suport i estudiaran si hi envien membres de les seves formacions · Fins a 130 municipis catalans faran la consulta sobre la independència el proper 13 de desembre.

L'onada de consultes sobiranistes del 13 de desembre tindrà repercussió més enllà de les fronteres catalanes, i molt especialment a les nacions sense Estat europees que observen amb interès la campanya independentista que va arrencar el 13 de setembre passat a Arenys de Munt. La Coordinadora per la Consulta sobra la Independència ha confirmat avui que partits polítics sobiranistes de Còrsega, Sardenya, Irlanda, Gal·les i Escòcia podrien participar al referèndum com a observadors internacionals. Després de reunir-se amb representants polítics d'aquestes nacions, alguns ja han confirmat la seva assistència, com és el cas de Corsica Libera i Indipendentzia Repubrica de Sardigna.

A més, representants de la Coordinadora han tingut contactes amb el Sinn Féin, d'Irlanda, i l'Aliança Lliure Europea, que agrupa partits autonomistes i independentistes com l'Scottish National Party, el Plaid Cymru de Gal·les i el Bloque Nacionalista Galego, entre d'altres. En ambdós casos, els interlocutors han transmès a la Coordinadora el suport al procés de les consultes, i durant els propers dies anunciaran si poden disposar d'observadors internacionals a Catalunya. Tant el Sinn Féin com l'ALE estan representats al Parlament Europeu. La delegació mirarà d'entrevistar-se amb d'altres partits polítics, entre els quals hi ha confirmats el Swedish Left Party.

A més de buscar suports, les reunions que tenen lloc a Brussel·les avui i demà -a càrrec d'Anna Arqué, Uriel Bertran i Jordi Miró- serviran per explicar a les formacions polítiques europees l'estat del procés independentista i també per denunciar "els obstacles que està posant l'Estat espanyol per evitar que es portin a terme les consultes". La Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, que facilita l'organització de les 130 consultes simultànies del proper desembre, va denunciar ahir "els tics totalitaris de l'Estat espanyol" i va demanar la intervenció de la Unió Europea, després de saber-se que l'advocacia de l'Estat recorrerà totes i cadascuna de les consultes, com ja va fer amb el cas d'Arenys. L'entitat coordinadora considera que l'Estat "incompleix el tractat de Lisboa que defineix la Unió Europea com un espai de pau i democràcia plena".

Més informació: