Notícia

Protestes a Karatxai-Txerkèssia per l'assassinat d'un activista circassià

El crim podria disparar les demandes per una república txerkessa pròpia · Una part de la població circassiana, que representa l'11% del total, no està satisfeta amb el repartiment actual de poder per quotes · Fa deu anys el país va viure greus enfrontaments entre les comunitats circassiana i karatxai.

La mort violenta d'un activista a la república de Karatxai-Txerkèssia ha tornat a posar de manifest la fragilitat de l'equilibri interètnic al Caucas del nord. El passat 14 de març un desconegut va disparar contra Aslan Zhukov, de trenta-sis anys, membre destacat de la branca juvenil de l'organització circassiana Adyghe Khase.

L'assassinat ha provocat protestes entre la població txerkessa de la república, que no està d'acord amb les primeres hipòtesis oficials, segons les quals l'homicidi podria estar relacionat amb l'activitat professional de Zhukov. Segons explica The Jamestown Foundation, l'activista era conegut precisament per les seves denúncies de la creixent violència entre les diverses comunitats de la república, i especialment entre karatxais, que són aproximadament el 40% de la població, i circassians -un grup que inclou els pobles txerkessos, kabardins i adiguesos-, la xifra dels quals es redueix fins a l'11% del total de la república.

L'any 1999, la tensió entre les dues comunitats va esclatar, i durant les eleccions presidencials va haver-hi nombrosos enfrontaments violents. Poc després es va arribar a un acord per repartir el poder en quotes segons la distribució demogràfica de cada ètnia, en un país caracteritzat per la gran diversitat de pobles, la més elevada del Caucas del nord després del Daguestan.

Ara, diversos analistes preveuen que l'homicidi podria revifar les demandes dels circassians per tenir una república autònoma pròpia. La població circassiana de Karatxai-Txerkèssia, incloent-hi les seves elits, viu exclosa de la vida política i econòmica de la república més occidental del Caucas del nord. Des d'Adyghe Khase ja han anunciat mobilitzacions en aquest sentit, una demanda que podria sumar forces amb la campanya a favor del reconeixement del genocidi circassià que ja estan duent a terme pobles circassians d'arreu del Caucas.

Més informació: