Notícia

Comença a Girona el Fòrum Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles

Delegacions del Quebec, el País Basc, les illes Fèroe, el Kurdistan i fins a vint pobles i nacions diferents participen durant quatre dies en una trobada temàtica sobre el dret a l'autodeterminació i la globalització · Les delegacions internacionals també intervindran a la Consulta sobre la independència que se celebra diumenge a Girona, en qualitat d'observadors internacionals.

Aquest divendres de Sant Jordi comença finalment el Fòrum Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles (o Fòrum pels Drets dels Pobles), el primer esdeveniment internacional que, en el marc del Fòrum Social Mundial i en forma de fòrum temàtic, unirà en un mateix espai a representants de moviments cívics, partits polítics, governs autònoms i membres del món intel·lectual de nacions sense Estat d'arreu del món.

El Fòrum, organitzat pel CIEMEN i amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, consistirà en una sèrie de taules i rodones al voltant del dret a l'autodeterminació, la identitat, el territori, la crisi ambiental i, en definitiva, la noció de drets col·lectius dels pobles, en relació al procés de globalització i a la construcció d'alternatives des de l'altermundialisme.

En aquesta trobada hi participen (vegeu-ne el llistat) una trentena de delegats provinents d'almenys vint orígens diferents. Daniel Turp, vicepresident del Partit Quebequès i catedràtic en dret constitucional, Belkacem Lounes, president del Congrés Mundial Amazic, Christian Troadec, alcalde de Carhaix (Bretanya), Gustavo Quilaqueo, president del partit maputxe Wallmapuwen i Bekir Kaya, alcalde de la ciutat de Wan, al Kurdistan del Nord, són alguns dels noms més destacats d'entre els participants. Però hi seran representades també les illes Fèroe, el País Basc, Galícia, i la Vall d'Aosta, entre d'altres, però també personalitats de referència en el moviment de l'altermundialisme, com Moema Miranda d'IBASE, al Brasil, o dels moviments cívics a l'Amèrica Llatina, com Viva la Ciudadanía, de Colòmbia.

A banda de les sessions de debat i treball de les delegacions (obertes al públic dissabte i a porta tancada dilluns, vegeu el programa), en el marc del Fòrum també se celebrarà divendres un acte públic d'inauguració al Jardí de la Infància de Girona, amb parlaments de les delegacions i un concert de La Carrau. A més, diumenge les delegacions participaran com a observadors internacionals a la Consulta sobre la independència que se celebra també a Girona.

Antecedents a Brasil

El Fòrum pels Drets dels Pobles és un fòrum temàtic sobre l'autodeterminació que ha aparegut com la continuació de la iniciativa que el CIEMEN va dur a terme durant el Fòrum Social Mundial 2009, a Bélém do Pará, Amazònia (Brasil), quan va organitzar l'Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, la qual per primer cop va situar la qüestió de l'autodeterminació com un dels eixos de treball d'un Fòrum Social Mundial.

Més informació: