Notícia

Una enquesta redueix a quatre punts la distància entre independentistes i unionistes a Catalunya

Un estudi encarregat per La Vanguardia mostra un avenç significatiu del sobiranisme al Principat, que se situa al 37%, molt aprop del 41% d'unionistes · L'any 2008, l'enquesta feta pel mateix institut Noxa assenyalava una distància de 14 punts percentuals entre les dues postures.

Creix la suport a la independència i baixa el rebuig. Aquest és el resultat principal d'una nova enquesta feta pública pel diari La Vanguardia, i que reafirma la tendència manifestada per estudis similars fets darrerament. Segons el sondeig firmat per l'institut Noxa, els catalans enquestats favorables a la independència són el 37%, i els que hi estan en contra, el 41%.

La Vanguardia assenyala que aquests resultats donen a l'independentisme els millors resultats d'entre les enquestes que han encarregat els darrers tres anys. Per il·lustrar-ho, es basa no en els termes absoluts sinó en el marge existent entre les dues postures: si el novembre del 2008 la distància entre uns i altres era de 14%, amb avantatge dels unionistes, avui els independentistes han retallat distàncies i s'han quedat a quatre punts percentuals.

Pel que fa als resultats detallats en funció dels partits, l'enquesta mostra que el canvi es reflecteix molt especialment a les files socialistes. Entre aquells que es consideren votants del PSC, fa tan sols dos mesos hi havia un 22% d'independentistes: ara n'hi ha un 35%.

A la resta de partits, les variacions són més modestes. A CiU, favorables i detractors a la independència estan entorn al 40%; a ERC, el percentatge d'independentistes se situa vora el 80%; a ICV-EUiA, quatre de cada deu electors són independentistes, mentre que cinc hi estan en contra; i finalment, entre les files populars, un de cada deu enquestat votaria per la independència.

Altres aspectes analitzats per l'enquesta són el recolzament al procés de la Consulta sobre la independència que ja han celebrat centenars de municipis catalans, o la percepció del creixement de l'independentisme a Catalunya. Pel que fa al primer aspecte, un 54% dels catalans enquestats recolza els referèndums populars, mentre que un 34% hi està en contra.

Finalment, un 48% pensa que l'independentisme és un moviment en creixement, contra un 20% que creu el contrari.

Més informació: