Notícia

Primera victòria legal dels boiximans per explotar els seus pous d'aigua

El Tribunal d'Apel·lacions de Botswana reconeix aquest dret al poble ancestral de la reserva del Kalahari i acusa el Govern de dispensar un 'tracte degradant' als indígenes · Survival International, que lidera una campanya a favor dels boiximans, assegura que es tracta d'una decisió 'memorable'.

La batalla legal dels boiximans (també coneguts com basarwa o san) per l'accés a l'aigua potable es remunta als anys noranta, quan el Govern de Botswana va decidir expulsar-los de la reserva del Kalahari Central, el territori on havien viscut des de temps ancestrals. Si bé els governs de Botswana han negat sempre qualsevol motiu econòmic, el cert és que els anys vuitanta es van descobrir mines de diamants sota les terres àrides que habitaven els boiximans, i va ser els anys 1997, 2002 i 2006 quan es van produir les grans migracions forçades d'aquest poble.

L'any 2006, una sentència històrica del Tribunal Suprem va confirmar que les expulsions eren il·legals i inconstitucionals, i que els indígenes tenien el dret de tornar a les seves terres. Tanmateix, amb l'objectiu d'aturar la tendència de famílies que tornaven al Kalahari, el Govern de Botswana va decidir segellar amb ciment l'únic pou d'aigua de la zona. Això no va impedir que els boiximans continuessin arribant i sobrevisquessin amb l'aigua de la pluja i comprant aigua embotellada a uns 48 quilòmetres de distància de casa seva.

Va ser així com els boiximans, amb l'ajuda d'organitzacions locals i internacionals, com Survival International, van portar el Govern a judici amb l'objectiu de recuperar la principal font d'aigua potable de la zona. Una sentència del Tribunal Suprem el juliol del 2010 va declarar que els boiximans no tenen dret a explotar aquest pou d'aigua -irònicament, la companyia minera Gem Diamonds que treballa al mateix territori no té cap impediment per utilitzar l'aigua que necessita-. En aquell cas, el jutge va dir que "els boiximans han buscat totes les incomoditats que són capaços de suportar". La sentència d'aquesta setmana és el resultat del recurs contra la decisió del Tribunal Suprem.

Aquesta victòria legal no es limita a l'autorització per utilitzar el famós pou, sinó que també atorga als boiximans el dret d'obrir-ne de nous. D'altra banda, assenyala el Govern pel seu "tracte degradant" contra els indígenes i l'obliga a pagar als boiximans tots els costs derivats del procés judicial.

Una pedra a la sabata

El tracte que Botswana dispensa als boiximans ha estat un dels principals motius de preocupació de la comunitat internacional respecte a una de les primeres democràcies de l'Àfrica. La Comissió Africana dels Drets Humans i dels Pobles i també les Nacions Unides -a través d'un dels seus informadors- són només algunes de les institucions que en el passat han expressat públicament la seva preocupació per les dures condicions de vida dels boiximans, derivades principalment de la manca d'accés a l'aigua potable.

Imatge: Indígenes boiximans (Survival).

Més informació: