Notícia

Cop per al Bloc Quebequès a les eleccions federals canadenques

El partit independentista només aconsegueix 4 escons, el seu pitjor resultat · El Nou Partit Democràtic obté 58 dels 75 escons del Quebec · El líder del BQ, Gilles Duceppe, dimiteix · Els conservadors assoleixen la majoria absoluta a la House of Commons

El Bloc Quebequès ha patit una greu derrota a les eleccions federals canadenques celebrades ahir, on no van poder reelegir la majoria dels seus diputats a la House of Commons (Parlament). Els quebequesos han donat el seu suport al Nou Partit Democràtic (NPD, 42,9% dels vots), cosa que els significa 58 d'un total de 75 escons a escollir al Quebec. El percentatge de vot del BQ ha passat del 38% el 2008 al 24% actual. Això, traduït en escons, significa que els independentistes es queden amb només 4 escons dels 47 que tenien fins ara. Els altres escons quebequesos han estat per als conservadors (7) i per als liberals (6).

A escala federal, els conservadors han aconseguit la majoria absoluta, amb 167 diputats d'un total de 308. Des de 2006, aquest partit governava el Canadà en minoria. L'NPD ha assolit el segon lloc, amb 102 escons. Els liberals, com el Bloc, han patit un cop important, en perdre més de la meitat dels seus diputats: se'n queden amb 34.

Dimiteix el líder del Bloc, Duceppe

Havent perdut el seu propi escó, Gilles Duceppe ha anunciat que dimiteix com a líder del Bloc Quebequès. Des de 1993, el BQ sempre havia guanyat la majoria dels escons quebequesos. "Aquest cop, els quebequesos han volgut provar una altra cosa", ha admès Duceppe.

Efectivament, aquest cop el Quebec ha triat enviar una nodrida representació de l'NPD a Ottawa. Els neodemòcrates volen que la nació francòfona romangui dins del Canadà mitjançant un acord anomenat "federalisme asimètric", entès com "la millor forma de consolidar l'estat federal canadenc amb la realitat del caràcter nacional del Quebec". Això està contingut dins de la Declaració de Sherbrooke, un document que es va aprovar el 2005 i que estableix la posició del partit pel que fa al Quebec. La Declaració reconeix el dret a l'autodeterminació del Quebec i promet construir una federació canadenca que faci possible el "reconeixement i l'allotjament de les diferències".

Més informació: