Notícia

Es presenta a Bordeus el nou organisme regulador de l'occità

El Congrés Permanent de la Llengua occitana s'encarregarà de la regulació lingüística de l'occità · El nou organisme té el suport de les regions d'Aquitània, Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus i Roine-Alps · Una manifestació el proper març demanarà millors polítiques per impulsar l'ús públic de la llengua

S'acaba de presentar una nova organització que ha d'esdevenir l'organisme regulador de la llengua occitana. La presentació del Congrés Permanent de la Llengua Occitana (Congrès Permanent de la Lenga Occitana, CPLO) a Bordeus és el tret de sortida per a l'organisme que estarà al càrrec de la regulació lingüística de l'occità. La publicació de diccionaris i gramàtiques i la recerca científica aplicada seran dues de les seves tasques principals.

El CPLO neix de l'experiència d'una altra organització predecessora, l'Aporlòc, que havia estat fundada el 2010 amb l'objectiu de posar les bases d'una autoritat independent i científica per a la llengua occitana. Organitzacions com l'Institut d'Estudis Occitans, les Calandretas, l'Institut d'Estudis Aranesos i el Cirdòc han pres part en els treballs de l'Aporlòc.

El nou organisme té el suport de les regions occitanes d'Aquitània, Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus i Roine-Alps. Algunes d'aquestes regions han aprovat recentment una Carta per a la Cooperació Interregional que "defineix un marc general per a activitats de desenvolupament de l'occità a les àrees d'educació, espectacles i patrimoni".

Baix grau d'ús social de l'occità

Segons dades recents publicades per la regió de Migdia-Pirineus, l'ús de l'occità continua davallant en els terrenys de la transmissió de pares a fills i del coneixement de la llengua. Les dades mostren que només un de cada quatre pares occitanòfons transmeten la llengua als fills. Al departament dels Alts Pirineus, el diari La Dépêchediu que tan sols el 7% usa la llengua de forma habitual. El 1995, la proporció era del 18%.

Durant dècades, els experts han estat dient que el decreixement constant en l'ús de l'occità remarca la necessitat d'aplicar polítiques actives que afavoreixin la recuperació de la llengua. En aquest sentit, diverses associacions occitanes han convocat una manifestació a Tolosa de Llenguadoc per al proper 31 de març. L'objectiu és demanar a les autoritats franceses un millor lloc per a la llengua als mitjans de comunicació i al sistema educatiu.