Notícia

Iniciativa basca per introduir una moneda pròpia per promoure l'ecologia, la solidaritat i l'economia local

S'emetran bitllets per ajudar a “l'emergència d'una economia més verda i més humana” que impulsi els negocis locals · Un sistema similar ha estat funcionant amb èxit a Baviera des de 2003 · Els promotors pensen que la nova moneda pot ajudar a millorar la situació de l'èuscar a la vida pública · Els primers assajos s'esperen a final d'any al País Basc del Nord

Un grup de set persones està treballant setmanalment per llançar una nova moneda basca cap al final de 2012 amb l'objectiu de promoure el teixit empresarial territorial, la cultura basca i la protecció mediambiental. La moneda (anomenada provisionalment “euskal moneta” fins que un procés participatiu la bategi) no pretén substituir l'euro, sinó “promoure l'emergència d'una economia més verda i més humana”, segons s'explica al web del projecte. Els primers assajos s'esperen per al final de 2012 al País Basc del Nord (és a dir, a l'àrea basca dins de les fronteres franceses), amb l'objectiu d'expandir-se al conjunt del País Basc després.

El sistema funciona de la següent forma. S'emeten bitllets d'euskal moneta (EM) que poden ser comprats a un canvi fix per euros. Els bitllets d'EM es poden usar llavors a totes les empreses i botigues basques que els acceptin. Els botiguers i empresaris poden reutilitzar els bitllets localment. Però si els volen canviar per euros, perden el 2% del valor total al canvi.

Així doncs, quins són els beneficis per a les empreses? Segons els organitzadors, són diversos. El primer: l'EM només pot ser usada en botigues i negocis que estiguin adherits al projecte, cosa que implica “aconseguir nous clients” d'entre totes aquelles persones que hi estiguin participant. El segon: l'EM serà un segell de qualitat, perquè només les botigues i empreses que siguin responsables ecològicament, que estiguin arrelades al territori i que implementin bones pràctiques socials seran acceptades al sistema. Tercer: com que es perden diners si es canvien EM per euros, s'encoratja la recirculació local de la moneda basca, i això té efectes positius a l'economia del territori.

Una idea que s'emmiralla en una moneda local bavaresa

Els promotors de l'eventual moneda basca reconeixen que no són pioners donat que, de fet, una idea similar -i d'èxit- ha estat funcionant des de 2003 a Baviera. Una moneda paral·lela a l'euro, el chiemgauer, circula des de llavors al municipi de Prien am Chiemsee. El projecte es va iniciar amb l'objectiu d'estimular l'economia local, ja que manté el poder adquisitiu al territori, i també per promoure activitats culturals i mediambientals, donat que es dóna suport a ONG que treballen en aquests camps. Segons els organitzadors del sistema, hi ha més de 615.000 chiemgauers circulant actualment (un chiemgauer val un euro).

Promoure la cultura i la llengua basca

El projecte de l'EM té una diferència important amb el dels chiemgauers: un dels seus objectius principals és “reforçar l'ús del basc a la vida pública”. Els promotors de l'EM pensen que això es pot aconseguir vinculant la nova moneda al compromís de botigues i empreses a usar el basc en les comunicacions internes i en la retolació i les informacions públiques. Al final, diuen, una moneda pròpia “és una institució” que “fa existir un territori ben precís [el País Basc]”.

(A la imatge: bitllets imaginaris d'euskal moneta / euskalmoneta.info)

Més informació: