Notícia

Un menor maputxe és ferit en l'enèsima incursió de l'exèrcit a la comuna d'Ercilla

El menor va rebre deu impactes de balins, en una acció en què els militars van disparar contra l'escola i diverses cases particulars · Ercilla ha estat atacada per l'exèrcit 14 vegades en els darrers mesos · Els maputxes celebren la nacionalització d'YPF, tot i que demanen que es tingui en compte la responsabilitat que l'empresa deixa enrere

Uns 200 efectius de la policia militar xilena van atacar el dijous 19 d'abril la comuna d'Ercilla de la comunitat maputxe, i van disparar trets amb el resultat d'un jove de 16 anys que va ser ferit i va ser traslladat a l'hospital amb deu impactes de perdigons repartits arreu del cos. Fonts presencials denuncien que la policia va entrar a la comunitat de Temucuicui, dins de la comuna d'Ercilla, en hores de classe i va començar a disparar balins indiscriminadament, contra l'escola i les cases dels maputxes.

Membres de la comunitat han culpat el fiscal de la zona, Luis Chamorro, qui segons els maputxes "és un perill per la pau social i la sana convivència entre els maputxes i els xilens". També denuncien que des que Chamorro ha arribat a la zona, són reiterats els abusos, muntatges policials i persecució contra el poble maputxe, i asseguren que davant d'aquests "atemptats", la comuna d'Ercilla tornarà a mobilitzar-se.

14 incursions de l'exèrcit

Ercilla, situada al centre de Xile, ha patit un total de 14 incursions de l'exèrcit en els darrers mesos. Arran de la incursió del 8 de gener -quan una gran dotació de militars va atacar la comuna amb gasos lacrimògens, amb el resultat de diverses persones ferides- la comunitat va demanar protecció a l'Estat xilè.

Diversos jutges, però, han dit que la incursió dels carabiners "no va ser arbitrària" i va respondre a mesures de seguretat, després d'un atac de diversos encaputxats contra els militars. Davant d'això, la comunitat Wanako Millao de la comuna d'Ercilla va emetre un comunicat en què denunciava que les incursions es deuen a la negativa dels maputxes d'abandonar part de les seves terres a favor dels colons. El text també criticava que els maputxes haguessin estat represaliats i perseguits, amb intents de xantatge per part de funcionaris públics per tal que abandonin les seves terres ancestrals.

A l'Argentina, els maputxes celebren la nacionalització d'YPF

D'altra banda i en relació amb els conflictes que mantenen amb les empreses multinacionals que operen al seu territori, els maputxes de Neuquén (Argentina) han celebrat la nacionalització d'YPF per part del govern argentí, tot i que recorden que ara l'estat s'haurà de fer càrrec del passiu cultural, econòmic, social i ambiental que deixa Repsol. En aquest sentit, cal recordar la demanda conjunta de les comunitats maputxes del Lomo de la Lata, en què acusaven la multinacional de contaminar els seus rius i terres i de greus perjudicis ambientals i socials. Més enllà de Repsol, una altra empresa amb capital espanyol, Endesa, és ara al punt de mira de les crítiques maputxes, ja que ha començat un nou projecte de central hidroelèctrica a la zona de Panguipulli, declarada reserva mundial de la biosfera.