Notícia

S'estén el moviment d'ambaixades aborígens a Austràlia

Des de la celebració al gener del 40è aniversari de la primera ambaixada indígena, el moviment s'ha multiplicat arreu del país · La situació aborigen, tot i ser preocupant, comença a mostrar indicis de recuperació

Des que el passat gener es van celebrar els 40 anys de la instal·lació permanent de la Tenda de l'Ambaixada Aborigen davant del parlament de Camberra, diverses acampades i tendes ambaixadores s'han anat instal·lant arreu de la costa australiana. Actualment ja són set tendes de l'ambaixada aborigen que es coordinen arreu del país per reclamar els seus drets. Tot i així, a mesura que creix el moviment també creix la tensió i la intenció de les forces policials per intentar impedir la multiplicació d'aquest fenomen. El darrer cas repressiu es va produir a la ciutat de Brisbane on la setmana passada un gran contingent policial va desallotjar unes 80 persones que havien acampat des del mes de març, arrestant-ne a més de 30.

40 anys d'ambaixada aborigen

No ha estat, però, el darrer cas on la policia ha intentat fer fora els aborígens i les persones que se solidaritzen amb ells. Fa uns dies va haver-hi un conflicte amb un altre campament i al gener, quan es commemoraven els 40 anys de la plantada de l'ambaixada aborigen, la policia va reprimir fortament les mobilitzacions.

Les celebracions commemoren que el mes de gener de 1972 diversos activistes aborígens van acampar davant de l'antic parlament d'Austràlia a conseqüència de la negativa de l'aleshores primer ministre Billy McMahon's de garantir els drets territorials dels aborígens. Amb aquesta acció, que ha durat fins al dia d'avui i que continua actualment, va haver-hi un punt d'inflexió en la lluita aborigen que els ha dut a aconseguir diversos reconeixements.

Reconeixement per l'optimisme

Tot i els greus problemes de les comunitats aborígens en els àmbits de la sanitat, l'educació i la territorialitat -i les conseqüències que això porta, com l'alcoholisme, la violència o la pèrdua de la cultura i idiosincràsia pròpies-, en els darrers anys s'ha vist un cert canvi en la mentalitat del govern i la població australiana respecte a la població originària del continent. Segons l'informe anual de la Comissió dels Drets Humans d'Austràlia, la població aborigen està creixent i els seus índexs d'alfabetització i esperança de vida també. Tot i així, l'informe també fa esment de les crítiques de certes comunitats que reconeixen que és molt difícil poder recuperar l'estil de vida tradicional (basat en l'espai) si els aborígens estan confinats en reserves.

(Imatge: una de les tendes, el mes gener. Fotografia de Somaya Langley.)