Notícia

El Vènet aprova la convocatòria d'una consulta sobre l'autodeterminació si les lleis ho permeten

La majoria dels consellers demanen l'inici de “relacions institucionals” amb la UE i l'ONU per celebrar la votació · El president del Vènet considera que ara no hi ha les condicions legals per fer el vot, però vol conèixer el parer d'una comissió de juristes · Una resolució similar aprovada el 1998 no va servir per convocar un referèndum

Un altre referèndum d'autodeterminació a la vista? Podria ser que el Vènet s'afegís a la llista de Catalunya, Escòcia i, potser, Sardenya, si prospera el camí que el seu Consell Regional va emprendre ahir. La reunió extraordinària dels consellers, que es trobaven per debatre sobre autonomia, federalisme i independència, va atorgar el mandat al president vènet, Luca Zaia (Lliga Vèneta-Lliga Nord), per "iniciar urgentment amb totes les institucions de la UE i de l'ONU relacions institucionals que garanteixin la celebració d'una consulta" al "poble vènet" sobre la seva "autodeterminació".

La proposta es va aprovar amb els vots favorables de la Lliga Nord, del Poble de la Llibertat (centredreta estatal), l'abstenció de la Unió dels Democratacristians i de Centre, i l'absència del Partit Democràtic (socialdemòcrata), que considera que el plantejament mateix de convocar una consulta va contra les lleis italianes.

El text aprovat ahir -que, significativament, evita la paraula "independència"- concreta que la consulta es farà a partir del "parer consultiu" d'una "comissió de juristes" independents, que hauran de dir si la votació es pot fer legalment o no. És aquest punt que Zaia ha volgut destacar, explica l'agència Adnkronos: "Si el referèndum sobre la independència del Vènet al final pogués ser celebrat, segurament votaria que sí. Avui, però, aquesta condició no hi és", ha dit, i després ha afegit: "Hem de fer les coses bé, començant per la constitució d'una mesa de juristes, a cost zero, que ens indiqui el recorregut més correcte, que imagino que podria ser similar al de Catalunya".

Precedents poc encoratjadors per als independentistes

La via independentista, però, no sembla ara mateix la principal aposta de Zaia. Com us explicàvem ara no fa ni mig mes, el president vènet ha presentat una proposta per ampliar l'autonomia del Vènet sense haver de trencar amb Itàlia. Una proposta definida com a "federalisme de geometria variable" com a via alternativa a l'independentisme i al centralisme.

Hi ha un altre element a tenir en compte: l'any 1998, el Consell Regional del Vènet va aprovar una resolució similar a la d'ahir. En aquella ocasió, els representants polítics vènets demanaven una consulta invocant el "dret a l'autodeterminació" i alhora reclamaven a Roma que aprovés les lleis pertinents perquè la votació es dugués a terme. Finalment, la resolució va desar-se en un calaix i la consulta no es va celebrar.