Notícia

Acord per celebrar la consulta sobre la independència de Catalunya el 2014

CiU i ERC pacten l'aprovació d'una Llei de consultes l'any vinent i declararan la "sobirania del poble de Catalunya" en el primer ple de la legislatura · La consulta només es podrà ajornar si les dues forces ho acorden · El pacte permetrà a Mas continuar presidint la Generalitat · El debat d'investidura del candidat a la presidència se celebra aquest dijous i divendres

Catalunya celebrarà una consulta sobre la independència l'any 2014, data de gran simbolisme per al poble català. Els líders de CiU i ERC, Artur Mas i Oriol Junqueras, han acordat que la votació es faci d'aquí a dos anys, després que el 2013 s'aprovi una Llei catalana de consultes. Amb una majoria de 71 diputats sobre 135, les dues formacions tenen prou força per fer aprovar la llei al Parlament.

Les dues forces també han pactat formular una "declaració de sobirania del poble de Catalunya" en el primer ple parlamentari de la nova legislatura.

L'acord també inclou una "negociació i diàleg" amb el govern espanyol per tal de fer efectiu el dret de decidir, que pugui desembocar en una consulta. L'executiu que presideix Mariano Rajoy ha dit en anteriors ocasions que les institucions espanyoles mai no ho acceptaran.

L'acord implica que ERC donarà suport a Mas en el debat d'investidura, que se celebrarà aquest dijous i divendres, segons ha anunciat aquest mateix dimarts la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. El candidat de CiU defensarà la seva candidatura dijous a la tarda.

Consulta el 2014, fora que hi hagi un acord per ajornar-la

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat que la consulta es farà el 2014, sempre i quan els dos partits no considerin que és millor ajornar-la. Però, ha dit el líder dels republicans, caldria que totes dues forces es posessin d'acord per ajornar la votació.

Es preveu que tant ICV-EUiA com la CUP donin suport a la convocatòria de la consulta, amb la qual cosa hi hauria almenys 87 diputats favorables a la votació. Ambdós partits, però, han reclamat que qualsevol acord sobre el dret de decidir es prengui al Parlament, i no pas com a acord entre partits polítics.