Notícia

La moneda social basca es posarà en circulació abans de final de mes

S'introdueix l'eusko, destinat a promoure "una economia més verda i més humana", vinculada a la llengua i la cultura basques · Els promotors argumenten que les empreses se'n beneficiaran · Els bitllets mostren fotografies de la vida basca i inclouen cinc mesures de seguretat diferents

Els ciutadans del País Basc del Nord (al costat francès de la frontera) podran aconseguir els seus primers euskos aquest dissabte. L'Associació per a la Creació d'una Moneda Local, Basca, Ecològica i Solidària té previst llançar la nova moneda social (una alternativa a l'euro) arreu d'Iparralde el 31 de gener, però hi haurà una primera ocasió per canviar moneda aquest mateix dissabte 19 a Ainhize-Monjolose.

El disseny dels bitllets d'eusko (imatge esquerra; cliqueu-hi per ampliar-la) es van persentar abans-d'ahir a Baiona. Amb valors d'entre 1 i 20 euskos, els bitllets mostren escenes de la vida basca, i contenen fins a cinc mesures de seguretat diferents: filigrana, estampació en calent, contrast, tinta fluorescent antifotocòpia i una cinquena que no ha estat revelada.

Es persegueix "una economia basca, verda i més humana"

El projecte de l'eusko es va presentar al principi de 2012. Els promotors van explicar llavors que l'objectiu era ajudar en "l'emergència d'una economia més verda i més humana". Un altre objectiu era "reforçar l'ús del basc en la vida pública", vinculant la nova moneda al compromís de botigues i empreses a l'ús de la llengua.

Els euskos, d'entrada, només estaran en circulació a Iparralde, però els promotors volen que la idea s'expandeixi a tot el País Basc, inclosos per tant Euskadi i Navarra.

126.000 euskos en circulació

Segons Le Journal du Pays Basque, es posaran en circulació 126.000 euskos abans que acabi gener. També es posarà en funcionament un sistema que permetrà el pagament en euskos a través d'internet, previst per al juny. Els euskos es podran comprar a una taxa de canvi d'un eusko per un euro. Des de bon començament, la nova moneda serà acceptada en 73 negocis d'Iparralde.

Els promotors argumenten que el sistema permetrà que les botigues guanyin nous clients, servirà com a segell de qualitat (només hi són benvinguts els negocis respectuosos amb el medi ambient, basats localment i socialment responsables) i impulsarà l'economia local, donat que s'encoratja la recirculació de la moneda basca (si els euskos es volen canviar de nou per euros, se'n perd un 2% del valor).

Més informació: