Notícia

L'ALE acorda el seu programa electoral per al 2014, amb l'ampliació interna de la UE com a eix destacat

La formació europea accepta l'ingrés del Bloc Nacionalista Valencià i de Nova Canàries com a observadors · Les tendències electorals recents podrien ajudar a l'ALE a augmentar el seu nombre d'eurodiputats

L'Aliança Lliure Europea (ALE) ha acordat el programa que presentarà a les eleccions al Parlament Europeu de 2014, amb l'ampliació interna de la Unió Europea (UE) com a un dels seus punts centrals. La decisió l'han presa els delegats de l'ALE a l'Assemblea General celebrada a Meran (Tirol del Sud) els dies 12 i 13 d'abril.

L'ALE és un partit europeu format per diversos partits nacionals que reclamen la independència, l'autonomia i/o drets lingüístics i culturals per als seus territoris subestatals. Als Països Catalans, en són membres ERC, el PSM i -des d'aquest any- el Bloc Nacionalista Valencià.

"Les demandes institucionals i l'ampliació interna són els nostres afers principals. La igualtat lingüística i la nostra visió sobre l'autonomia energètica són tres afers clau del programa", ha dit a Nationalia el director de l'ALE, Günther Dauwen. Segons aquest punt de vista, els membres de l'ALE consideren que la UE hauria de reconèixer automàticament els nous estats que sorgeixin, a través d'un procediment democràtic, dels estats que ja són membres de la Unió. Aquest podria ser el cas de Catalunya i Escòcia el 2014.

Les eleccions europees es faran entre el 22 i el 25 de maig de l'any vinent. El 2009, l'ALE va aconseguir set escons. La xifra podria créixer si el Partit Nacional Escocès i la Nova Aliança Flamenca repeteixen els resultats obtinguts a les respectives eleccions nacionals més recents. Els partits de l'ALE a Espanya també podrien aconseguir un segon escó (ara en tenen un) si les forces que en són membres obtenen bons resultats, cosa que es pot esperar a la llum de les eleccions més recents en què han participat.

Dos nous membres a l'ALE

L'Assemblea General de l'ALE també ha decidit d'admetre dos nous membres observadors: el Bloc Nacionalista Valencià i Nova Canàries. El secretari general del Bloc, Enric Morera, ha dit que l'admissió de la seva formació era un "pas endavant en la bona direcció per a construir l'Europa dels Pobles i les persones". El portaveu de Nova Canàries, Pedro Quevedo, ha subratllat que el seu partit "comparteix plenament les propostes de la defensa d'una política nacionalista, democràtica i defensora dels drets humans".

A més, un partit que fins ara era observador, el Partit de Slesvig (minoria alemanya a Dinamarca) ha esdevingut membre de ple dret del partit europeu.

El polític flamenc de l'N-VA Eric Defoort ha estat reelegit com a president de l'ALE, mentre que el polític català d'ERC Jordi Solé continuarà com a secretari general de la formació europea.

(Imatge: els delegats de l'ALE que han assistit a l'Assemblea General / fotografia d'Egon Zemmer.)