Notícia

La UEFA admet Gibraltar com a nou membre malgrat l'oposició d'Espanya

La decisió tenia "el suport de tota la comunitat gibraltarenya", diu el cap de l'Associació de Futbol de Gibraltar · Gibraltar esdevé el sisè país que no forma part de l'ONU a ser acceptat per la UEFA

El territori d'ultramar britànic de Gibraltar és el membre més nou de la UEFA, després que el 37è Congrés Ordinari d'aquest organisme hagi acceptat la petició de la Federació de Futbol de Gibraltar. La decisió és un cop per a Espanya, país que s'havia estat oposant a la candidatura gibraltarenya fins al final.

Gibraltar ja havia estat admès de forma provisional per la UEFA el passat octubre, després que el Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) hagués sentenciat que l'organisme futbolístic havia de tenir en compte la petició gibraltarenya.

Immediatament després que s'anunciés la decisió, el cap de la Federació de Gibraltar, Gareth Latin, ha dit que es tracta d'una fet "històric" i que té "el suport de tota la comunitat gibraltarenya". A partir d'ara, els equips nacionals i els clubs de Gibraltar podran participar a les competicions de la UEFA, incloent-hi Eurocopa i Lliga de Campions.

L'oposició espanyola fracassa

Espanya s'oposa al fet que Gibraltar pugui ser considerat un país esportiu. Madrid entén que Gibraltar és una colònia, malgrat que actualment sigui un país amb un alt grau d'autogovern i que disposa de la seva pròpia Constitució. El New York Timesdeia aquesta setmana que Espanya fins i tot s'estava "plantejant treure equips estendards com el Reial Madrid o el Barcelona de les competicions europees" si la UEFA permetia l'entrada de Gibraltar.

Sisena selecció d'un país no membre de l'ONU

Gibraltar es converteix així en el sisè país que no és membre de l'ONU i que forma part de la UEFA. Els altres cinc són Anglaterra, Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord i les Fèroe.

En principi, la UEFA només admet nous membres que hagin estat reconeguts per l'ONU (així, Montenegro en forma part però Kosovo no). Però la federació gibraltarenya va fer la petició d'ingrés abans que la UEFA aprovés aquesta norma, per la qual cosa el TAS va fallar a favor de la candidatura de Gibraltar.