Notícia

L'Assemblea de la Polinèsia demana a França que organitzi un referèndum d'autodeterminació

El president autonomista vol usar la votació per a demostrar que els polinesis rebutgen la secessió · L'oposició independentista vol que es faci un "procés de descolonització" abans del referèndum i proposa la creació d'un estat federal polinesi

L'Assemblea de Polinèsia va aprovar ahir una resolució que demana al president de la República Francesa que "implementi el procediment d'autodeterminació" per tal que es convoqui un referèndum en aquest país d'ultramar francès. La resolució va tenir el suport dels 46 diputats autonomistes de la cambra polinèsia, mentre que els 11 diputats independentistes van boicotejar el vot.

La resolució és una iniciativa del govern autonomista polinesi, que encapçala Gaston Flosse des de les darreres eleccions d'ara fa un mes. Flosse vol que es convoqui immediatament el referèndum, com a resposta a la reinscripció de la Polinèsia a la llista de les Nacions Unides de territoris no autònoms. El president polinesi creu que hi ha una gran majoria a la Polinèsia contra la independència, i i vol que això quedi ben clar en una votació oficial. Una enquesta recent diu que, cas que es convoqués un referèndum, els polinesis rebutjarien la secessió de forma molt àmplia.

Però el líder independentista i expresident polinesi Oscar Temaru està en contra de la decisió de l'Assemblea. Especialment, perquè la cambra també ha aprovat una altra resolució segons la qual Polinèsia ja és un territori autònom dins de França. El text demana a les Nacions Unides que reconsiderin la decisió de reinscriure la Polinèsia a la llista de territoris no autònoms.

Segons Temaru, abans de fer el referèndum s'hauria de dur a terme un "procés de descolonització". El líder independentista també diu que els francesos nouvinguts a la Polinèsia no haurien de tenir dret de vot al referèndum. Flosse, per contra, considera que tots els ciutadans actuals de la Polinèsia -sense importar si són nascuts al territori oceànic o no- haurien de poder votar.

Temaru proposa un estat polinesi federal

Pensant en un escenari després del referèndum en què el "sí" hagués guanyat, Temaru va dir fa uns dies a la televisió local TNTV que el país s'hauria de convertir en uns "Estats Federats de la Polinèsia". Això reflectiria la diversitat interna de la Polinèsia, formada per cinc arxipèlags principals on es parlen diverses llengües (tahitià, marquesà, tuamotuà, mangarevà, austal i rapa).

(Imatge: banderes polinèsies i franceses / fotografia de FRED.)

Més informació: