Notícia

El Cap Verd proposa que Galícia, Curaçao i Macau ingressin a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa

El ministre de cultura capverdià diu que “l'economia creativa” aconsella ampliar l'organització

El ministre de Cultura del Cap Verd, Mário Lúcio Sousa, ha proposat que Galícia, Curaçao i Macau ingressin a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP), una organització internacional de cooperació entre països lusòfons. Segons Sousa, la CPLP no hauria d'agrupar només aquells estats on el portuguès és territorial o oficial, sinó també els països -fins i tot si són nacions sense estat- on es parlen llengües criolles basades en el portuguès, o llengües que mantenen el mateix origen que el portuguès -cas del gallec. Pel ministre, l'emergència de "l'economia creativa" aconsella prendre aquestes decisions.

A Curaçao -un estat semiindependent dels Països Baixos- es parla el papiament, una llengua criolla basada en el portuguès i amb aportacions de diverses llengües europees i africanes. Sousa recorda que el papiament i el crioll del Cap Verd mantenen moltes similituds. A Macau també existeix un crioll portuguès, per bé que s'està extingint. En qualsevol cas, el portuguès hi té estatus oficial, juntament amb en xinès.

La CPLP, però, va aclarir fa uns anys que Galícia no podria entrar a l'organització mentre l'Estat espanyol no hi donés llum verda. Actualment, els membres de ple dret de l'ens només són estats sobirans: Portugal i les seves excolònies del Brasil, Angola, Moçambic, el Cap Verd, Timor Oriental, Sao Tomé i Guinea Bissau.