Notícia

El País Valencià celebra la Diada enmig de vents de canvi polític

Una enquesta mostra que PSPV, Compromís i EUPV podrien arrabassar la majoria al PP si ara hi haguessin eleccions · Persones vinculades a partits i associacions funden una nova plataforma per a estendre la idea del dret de decidir entre la societat valenciana

El País Valencià celebra avui la seva diada nacional enmig de diversos signes que tendències profundes de canvi podrien estar erosionant la configuració actual del territori. Gent de diverses organitzacions polítiques i socials acaben de presentar una proposta per a estendre la idea del dret de decidir entre el poble valencià al mateix temps que les enquestes d'opinió mostren que la dominació del PP, que dura prop de dues dècades, podria estar-se acabant.

De fet, les eleccions valencianes de 2011 i les espanyoles del mateix any ja van mostrar signes de canvi. A les eleccions a les Corts Valencianes del maig, la  coalició Compromís va assolir sis escons, la primera vegada que ho feia en solitari. Els federalistes d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) també van entrar a les Corts tots sols, amb cinc escons. Unes tendències que es van confirmar a les eleccions espanyoles de novembre, quan Compromís, per primer cop, va aconseguir fer escollit el seu cap de llista com a diputat al Congrés.

No obstant, això, el PP va continuar obtenint la majoria de vots al País Valencià i va assolir la majoria absoluta tant a les Corts Valencianes com al Congrés dels Diputats.

Però les coses podrien estar canviant en profunditat. El diari El Paíspublica avui una enquesta d'opinió segons la qual el PP perdria 18 punts percentuals i només assoliria 41 dels 99 escons de la cambra valenciana (ara en té 55). Un escenari que deixaria els populars per sota de la suma de l'esquerra valenciana, amb el PSPV amb 27 escons, Compromís amb 13 i EUPV amb uns altres 13. La cambra seria completada per UPyD, amb sis seients.

Dret de decidir i hisenda pròpia

L'enquesta arriba només una setmana després que persones de diverses associacions i de partits polítics presentessin en societat la Plataforma pel Dret a Decidir (PDaD), una nova organització que vol convèncer la societat valenciana que el futur polític del País Valencià només l'haurien de decidir els valencians. L'entitat va fer el seu primer gran acte de presentació el passat dia 1 a la Societat Coral El Micalet, però ja havia presentat el seu manifest fundacional el passat maig. El text diu que "l'actual arquitectura política" de l'Estat espanyol al País Valencià "no és fruit de la lliure decisió del nostre poble", i argumenta que els valencians no pertanyen a la nació espanyola i que han de ser reconeguts com a subjecte legal i polític per tal de poder exercir el seu dret de decidir.

Amb motiu de la manifestació d'avui s'ha presentat un altre text, per part de la Comissió 9 d'Octubre, que convoca a la manifestació anual a València. El text inclou diverses reivindicacions polítiques, com la creació d'una hisenda pròpia per al País Valencià, l'ús i promoció de la llengua catalana i la protecció del medi ambient.

(Fotografia: seu de les Corts Valencianes / imatge de Martorell/Viquipèdia.)