Notícia

Els independentistes proposen un model d'estat federal per a una Polinèsia sobirana

En cas de separar-se de França, cadascun dels cinc arxipèlags que formen el territori podrien assumir competències pròpies · La veïna federació de la Micronèsia, un possible model a seguir · Continua endavant el procés cap a un referèndum d'autodeterminació

La principal força independentista de la Polinèsia, el Tavini Huiraatira, ha proposat que aquest territori d'ultramar francès esdevingui un estat federal un cop assoleixi la plena sobirania. És una de les idees principals que els independentistes han plantejat en el seu congrés, celebrat el passat cap de setmana, el primer que fan després de la derrota patida a les eleccions que es van fer a la primavera d'enguany.

En declaracions a Les Nouvelles, el líder del Tavini, Oscar Temaru, ha dit que la seva formació proposa uns "estats federals" per a la Polinèsia. "Vivim en un país tan gran com tot Europa", ha reflexionat: "Per què no deixem determinades responsabilitats als representants dels diferents arxipèlags".

Temaru es refereix al fet que la Polinèsia tingui una superfície aquàtica d'alt voltant de 5 milions de quilòmetres quadrats (zona econòmica exclusiva), malgrat que la seva superfície terrestre només fa poc més de 4.000 quilòmetres quadrats. El país està format per cinc arxipèlags diferents (Marqueses, Tuamotu, Societat, Gambier i Australs), cadascun d'ells amb la seva pròpia llengua.

La proposta adoptada pel congrés del Tavini, de fet, parteix d'una idea que el mateix Temaru havia plantejat el passat mes de maig. Llavors, el líder independentista havia proposat la creació d'uns "Estats Federats de la Polinèsia".

Segons el senador independentista polinesi Richard Tuheiava, la idea seria establir una arquitectura institucional similar a la d'un país veí, els Estats Federats de Micronèsia. El país, situat a l'est de les Filipines, és una federació formada per quatre estats: Chuuk, Kosrae, Pohnpei i Yap. Cadascun d'ells té el seu propi govern, parlament i constitució.

Referèndum d'autodeterminació per la via ràpida

Mentrestant, continua fent via la proposició de fer un referèndum d'autodeterminació a la Polinèsia. El govern polinesi actual, en mans dels unionistes, està d'acord a convocar la votació, però vol fer-la tan aviat com sigui possible. Els unionistes calculen que si el referèndum es fa ben aviat, els independentistes no tindran cap possibilitat de guanyar-lo. En aquest sentit, el comitè de les Nacions Unides sobre descolonització acaba d'aprovar una resolució segons la qual demana a París un "progrés ràpid" per tal de facilitar el procés d'autodeterminació.

Els independentistes, per contra, volen que el procés sigui més pausat, per tal de poder explicar detalladament a la població polinèsia els beneficis de la secessió.

(Fotografia: banderes polinèsies i franceses / imatge de FRED.)